A1-verklaring of Certificate of coverage?

A1 verklaring

Wanneer je wordt gedetacheerd naar het buitenland, je vanuit het buitenland in Nederland komt werken of wanneer één van je medewerkers vanuit het buitenland in Nederland komt werken of vanuit Nederland tewerk gesteld wordt in het buitenland, komt de vraag op hoe het zit met de sociale zekerheid. Een A1-verklaring geeft veel duidelijkheid hierover.

Vragen of verzoeken?

Onze specialisten helpen je direct

Stel je vraag

Wat is een A1-verklaring of certificate of coverage?

Een A1-verklaring of “certificate of coverage” is een bevestiging ten aanzien van de van toepassing zijnde sociale zekerheidsregels op een specifieke werkende. Het formulier bevat onder andere:

  • het land waarvan de sociale zekerheidswetgeving van toepassing is;
  • het land waar de betreffende persoon werkt of zal gaan werken;
  • de periode waarvoor de verklaring is afgegeven;
  • de grond waarop de sociale zekerheidswetgeving van het genoemde land van toepassing is.

Advies nodig? Lees meer over onze Global Mobility Services.

Waar is de werknemer sociaal verzekerd?

Waar iemand bij een uitzending sociaal verzekerd is, is afhankelijk van de specifieke situatie en dient per detachering te worden beoordeeld.

Indien een werkende vanuit het buitenland in Nederland gaat werken, dan is initieel van belang uit welk deel van de wereld hij/zij afkomstig is. De drie categorieën landen die hierbij worden aangehouden zijn:

  • de EU, EER of Zwitserland;
  • verdragslanden;
  • niet-verdragslanden.

Waar de werkende vandaan komt, is medebepalend bij het vaststellen van de toepasselijke regelgeving of verdragen ten aanzien van de sociale zekerheid. Mede op basis hiervan kan namelijk worden vastgesteld of hij/zij onder het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel valt of onder die van het land van herkomst.

Er zijn ook andere aspecten die bepalen waar iemand sociaal verzekerd is, zoals of het werk verricht wordt voor een Nederlandse of een buitenlandse werkgever, de nationaliteit van de werknemer en of het om wonen of verblijven in Nederland gaat. Het is mogelijk dat op grond daarvan andere regels van toepassing zijn.

Werknemers uit EU, EER of Zwitserland

Komt de betreffende werkende vanuit de EU, EER of Zwitserland in Nederland werken, dan is hij/zij in beginsel sociaal verzekerd in Nederland. Hierop bestaan echter uitzonderingen op basis van een EU-verordening. In een aantal situaties is hij/zij niet in Nederland sociaal verzekerd, maar blijft de werkende sociaal verzekerd in het land van herkomst. Dit is het geval wanneer hij/zij:

  • korter dan 24 maanden in Nederland werkt voor een werkgever of een uitzendbureau uit het land van herkomst (detachering);
  • in Nederland werkt als ambtenaar uit een land van de EU, EER of Zwitserland;
  • op een zeeschip vaart;
  • in meerdere landen werkt; of
  • aanvullend op de werkzaamheden in Nederland een ziekte-uitkering of een werkloosheidsuitkering uit een land van de EU, EER of Zwitserland ontvangt.

Werknemers uit een verdragsland

Met een aantal landen heeft Nederland een apart sociaalzekerheidsverdrag afgesloten, deze landen worden “verdragslanden” genoemd. Komt de werkende vanuit een verdragsland in Nederland werken, dan is hij/zij ook in deze gevallen vaak sociaal verzekerd in Nederland. In uitzonderingssituaties kan de werkende niet in Nederland sociaal verzekerd zijn. Deze uitzonderingen verschillen echter per verdragsland, aangezien specifieke afspraken tussen de desbetreffende verdragslanden kunnen verschillen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer de werkende:

  • tijdelijk in Nederland werkt (wat onder “tijdelijk” wordt verstaan, verschilt per verdrag);
  • in Nederland én in het verdragsland werkt;
  • in het internationaal transport werkt;
  • in de zeevaart of zeevisserij werkt; of
  • bij een ambassade of consulaat van het verdragsland werkt.

Werknemers uit overige landen

Komt iemand niet uit een verordeningsland en ook niet uit een verdragsland, dan is Nederland normaal gesproken het land van de sociale verzekering. Ook hier zijn weer uitzonderingsgevallen denkbaar. Belangrijk is onder andere de duur van de werkzaamheden in Nederland, of er sprake is van een buitenlandse of Nederlandse werkgever en de nationale wetgeving.

Indien de werkende gaat werken in het buitenland vanuit Nederland, dan is vorenstaande omkeerbaar van toepassing.

A1-verklaring aanvragen

Met name in uitzonderingssituaties is het aan te raden om een A1-verklaring of Certificate of Coverage op zak te hebben. Deze kan vanuit Nederland worden aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wanneer de situatie zo is dat iemand vanuit het buitenland in Nederland gaat werken, dan dient de verklaring in het land van herkomst te worden aangevraagd.

S1 Verklaring: Europese verzekeringskaart

Als geconcludeerd kan worden dat iemand in Nederland sociaal verzekerd blijft tijdens de tewerkstelling in het buitenland, dan kan bij de Nederlandse zorgverzekeraar een S1-verklaring (voormalig E106-verklaring) aangevraagd worden. Een S1-verklaring is een ‘Verklaring van recht op medische zorg’ die als doel heeft dat er recht bestaat op zorg in het werkland op kosten van de Nederlandse zorgverzekeraar. Bij tijdelijk verblijf binnen de EU, EER of Zwitserland is het tot slot aan te raden een European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen bij de Nederlandse zorgverzekeraar.

Heb je een vraag over de sociale zekerheidspositie of de A1-verklaring? Vul dan het formulier hieronder in en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

transfer pricing

Heb je een vraag of verzoek?

We reageren binnen één werkdag.

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact