088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

AEO van certificaat naar vergunning: herbeoordeling certificaten voor 1 mei 2019

In het kader van de invoering van het Douanewetboek van de Unie (DWU) moeten alle AEO-certificaten die zijn afgegeven vóór 1 mei 2016 worden omgezet naar een AEO-vergunning. Dit gebeurt niet automatisch: iedere certificaathouder zal voor 1 mei 2019 worden herbeoordeeld.

Wat is een AEO-status

Bedrijven die deelnemen aan het internationale handelsverkeer, kunnen bij de Douane de status Authorised Economic Operator (AEO) aanvragen. Een AEO-status, afgegeven door de Douane na toetsing op een aantal veiligheidscriteria, biedt bedrijven voordelen in het internationale handelsverkeer. Denk hierbij aan minder strenge controle bij grensoverschrijdende handel en het vergroten van de aantrekkelijkheid als handelspartner. Een AEO-vergunning kunt u zien als een kwaliteitskeurmerk.

Nieuwe voorwaarden AEO-vergunning

Bij de herbeoordeling wordt gekeken of bedrijven met een AEO-certificaat ook voldoen aan de nieuwe, verscherpte voorwaarden voor de AEO-vergunning. Eén van deze voorwaarden is bijvoorbeeld dat er een contactpersoon voor beveiliging en veiligheid dient te zijn aangewezen, die in dit kader ook bijzondere taken en bevoegdheden krijgt. Voldoet een bedrijf niet aan de nieuwe, strengere voorwaarden? Dan wordt het certificaat ingetrokken en wordt er geen vergunning verleend.

AEO inrichting in kaart brengen

Heeft u al een AEO-certificaat? Dan dient deze te worden herbeoordeeld vóór 1 mei 2019 en te worden vervangen door een nieuwe vergunning. Uw bestaande certificaat blijft dus geldig tot het moment dat een nieuwe vergunning is afgegeven of tot 1 mei 2019.

Het is van belang de nieuwe AEO-guidelines goed door te nemen en te controleren of uw organisatie aan deze eisen voldoet, en de procedures aan te passen waar dat nodig is. Mocht uw bedrijf nog niet over een AEO-certificaat beschikken, bekijk dan via de site van de Belastingdienst of u een vergunning kunt aanvragen Een AEO-vergunning biedt voordelen en het bezitten van de AEO status zal voor steeds meer andere (douane)vergunningen een voorwaarde zijn.

Mocht u vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact op met één van onze specialisten.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl