088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Au revoir winstbox

Het kabinet gaat de winstbox niet invoeren. De winstbox is geïntroduceerd door de vorige staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers, in zijn Fiscale Agenda van april 2011. Door het niet invoeren van de winstbox blijven de huidige ondernemersfaciliteiten (zelfstandigenaftrek, startersaftrek etc.) bestaan.

Lagere belastingheffing
Deze faciliteiten leiden tot een aanzienlijk lagere belastingheffing voor ondernemers op hun winstinkomen, dan voor werknemers op hun looninkomsten. Staatssecretaris Wiebes vindt een lagere belastingheffing voor ondernemers gerechtvaardigd, omdat ondernemers werkgelegenheid creëren, en met innovatie voor spillover-effecten naar andere delen van de economie zorgen. Maar dat verschil in belastingdruk mag niet te groot worden, want dan leidt dat tot ongeremd fiscaal ondernemerschap, met schijnzelfstandigheid. En een al te groot verschil kan er toe leiden dat een directeur-grootaandeelhouder – een werknemer voor de fiscus – besluit om zijn BV op te heffen en zijn onderneming in een eenmanszaak voort te zetten, om fiscaal voordeliger af te zijn.

Urencriterium
Door het niet invoeren van de winstbox zullen de discussies en procedures met de belastingdienst over het urencriterium niet tot het verleden behoren, maar juist blijven bestaan. Kortom een slecht ontwikkeling wat dit betreft.

Mocht u ook tegen discussies aanlopen met de belastingdienst over de toepassing van het urencriterium of voornemens zijn om uw onderneming voor te zetten in een eenmanszaak raden wij u aan contact met ons op te nemen om uw mogelijkheden te bespreken.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl