088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Bedrijfsoverdracht van uw familiebedrijf – een kwestie van tijdig plannen

Ondernemers met een familiebedrijf worden hard geraakt in deze coronacrisis. Maar juist ook in tijden van crisis blijft het belangrijk om vooruit te kijken en de mogelijkheden te zien. Zaken regelen ten tijde van de top van de markt of juist de zaken regelen tijdens een economische neergang.

Bedrijfsoverdracht binnen de familie

Als voorbeeld kan gedacht worden aan een bedrijfsoverdracht binnen de familie. Een bedrijfsoverdracht moet tijdig worden gepland. In deze periode bestaat er ruimte om over een mogelijke bedrijfsoverdracht na te denken. Veel ondernemers zien op tegen het regelen van de bedrijfsopvolging, onder andere vanwege de fiscale problematiek. Het klopt inderdaad dat ondernemers die betrokken zijn bij het overdragen of overnemen van een (familie)bedrijf, te maken krijgen met verschillende soorten belastingen. Denk aan inkomstenbelasting, erfbelasting en mogelijk overdrachtsbelasting. Maar wist u ook dat overdracht in de familie kan plaatsvinden zonder cash out? Het is belangrijk om te weten dat vooral familiebedrijven gebruik kunnen maken van verschillende fiscale planningsmogelijkheden en belasting- en/of doorschuiffaciliteiten.

Lagere bedrijfswaardering door coronacrisis

Wie zijn (aanmerkelijk belang) aandelen in een bedrijf overdraagt, moet het bedrijf waarderen op zakelijke gronden. Afhankelijk van de situatie wordt een familielid of opvolger opgezadeld met enorme verplichtingen naar de overdrager vanwege de hoge marktprijs van het familiebedrijf. Doordat het familiebedrijf in deze corona-periode nu mogelijk (op papier) flink minder waard is, is deze waardestijging en verplichting van de voortzetter dus minder groot.

Hierdoor is er in de toekomst minder belastingheffing verschuldigd bij de bedrijfsoverdracht. Sowieso kan een verkoper de belastingclaim in bepaalde situaties en onder bepaalde voorwaarden ook nog eens doorschuiven naar de verkrijger van de aandelen. Redenen genoeg om eens na te denken of het overdragen van een onderneming juist in deze komende perioden tot de mogelijkheden behoort. Een lagere overdrachtswaarde kan u helpen uw onderneming wellicht gemakkelijker over te dragen dan bijvoorbeeld een aantal maanden of jaren terug.

Het overnemen van een bedrijf, zeker als er ook bedrijfspanden in het bezit zijn, kan een kostbare aangelegenheid zijn binnen het familiebedrijf. Als er op tijd nagedacht wordt over de bedrijfsoverdracht is er de mogelijkheid om de bedrijfsstructuur zo financieel en fiscaal voordelig mogelijk in te richten. Ook tijdens de coranacrisis liggen hier wellicht mogelijkheden voor u.

Heeft u vragen over de bedrijfsoverdracht van uw familiebedrijf of andere fiscale of financiële vragen? Neem dan contact om met de adviseurs van Crowe Peak. Wij denken graag met u mee.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl