088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Beursgang in het MKB

Het economische klimaat en de hiermee samenhangende beperkingen in kredietverlening zou een boost moeten geven aan bedrijven om eens serieus na te denken over een notering aan de beurs.

Sinds 2006 bestaat de Alternext, de beurs voor het midden en klein bedrijf. De eisen om aan deze beurs genoteerd te raken zijn relatief mild. Tot op heden is deze beurs in Nederland desondanks weinig succesvol gebleken. Slechts TMC en Reesking zijn ter beurze genoteerd. De huidige crises en de volatiliteit op de aandelenmarken helpen ogenschijnlijk weinig mee om de Alternext als een aantrekkelijk alternatief te beschouwen. Deze constatering geldt overigens niet voor de Alternext in Parijs. Frankrijk, ook getroffen door de recessie mag zich verheugen met voldoende listings en liquiditeit op deze beurs.

Vanwege de verschillen in regelgeving tussen de beurzen in Amsterdam en Parijs zijn recentelijk deze verschillen opgeheven om een extra stimulans te creëren om tot een notering over te gaan. Zodoende is het mogelijk dat er bied en laatkoersen worden afgegeven door liquiditeitsverschaffers, waarmee koop en verkoop van deze aandelen gefaciliteerd wordt.

Een ander gegeven wat de hogere aandacht in Frankrijk verklaart is de inrichting van de Franse economie. Meer dan in Nederland richten investeerders zich op het MKB. Dit is uit historisch perspectief wel enigszins te verklaren. In Frankrijk is het namelijk veel eenvoudiger om als zelfstandige aan de slag te gaan dan in Nederland door minder strikte eisen die de overheid stelt aan het ondernemerschap. Mede hierdoor is er een Frankrijk een grotere belangstelling voor aandelenhandel specifiek gericht op het MKB. Met de reeds gerealiseerde en geplande wijzigingen in het Nederlandse vennootschapsrechts alsmede het gelijk trekken van de noteringsvoorwaarden moet de Alternext meer in beeld komen om als alternatieve financieringsbron te dienen.

Daarnaast heeft de Euronext de afgelopen jaren veel tijd gestoken om bedrijven te interesseren voor een notering. Gelet op de afnemende beschikbaarheid voor bankfinanciering, de soepele regels voor een notering alsmede het gelijk trekken van de regels in Parijs en Amsterdam is het zeker denkbaar dat de Alternext de komende periode aan aantrekkelijkheid gaat winnen.

Indien u meer informatie wenst welke rol Crowe Global ten aanzien van een beursgang kan betekenen kunt u vanzelfsprekend een vrijblijvende afspraak maken met een van onze adviseurs.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl