088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

BTW en privégebruik auto: tijd om alles weer even op een rijtje te zetten

Indien u als ondernemer een zakelijke (bestel)auto ook privé gebruikt, of wanneer u een auto ter beschikking stelt aan een werknemer die de auto ook voor privédoeleinden mag gebruiken, moet u BTW over het privégebruik aangeven. Lees hier waar u op moet letten.

Wanneer moet u BTW betalen over privégebruik

U moet BTW betalen over privégebruik indien de auto niet uitsluitend voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Hierbij is van belang dat het woon-werkverkeer voor de BTW wordt aangemerkt als privégebruik. De werkplek is de plaats waar gewoonlijk de werkzaamheden plaatsvinden. Indien er geen vaste werkplek is, bijvoorbeeld omdat er op een wisselende locatie wordt gewerkt, is er geen sprake van woon-werkverkeer. Indien de auto ook niet voor andere privédoeleinden wordt gebruikt, is er geen privégebruik en bent u dus hierover geen BTW verschuldigd.

Indien u BTW verschuldigd bent over het privé gebruik van een zakelijke auto moet u dit aangeven in de laatste aangifte van het jaar. U vult dit bedrag in bij rubriek 1d van de aangifte.

Hoeveel BTW moet u betalen

U moet BTW betalen over de waarde van het privégebruik van de auto. Om dit privégebruik vast te stellen moet u in principe beschikken over een kilometeradministratie waaruit ook het woon-werkverkeer blijkt. U betaalt 21% BTW over de uitgaven waarbij BTW in rekening is gebracht die u in het afgelopen jaar heeft gedaan voor de auto, naar verhouding tot het privégebruik.

Indien een auto ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, anders dan woon-werkverkeer, zal er vaak geen kilometeradministratie worden bijgehouden door de berijder. In dat geval mag u de zogenoemde forfaitaire correctie gebruiken. U geeft dan als verschuldigde BTW aan 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Dit is de prijs van de auto met fabrieksaccessoires inclusief BTW en BPM.

Aftrek van BTW op autokosten

De BTW op de kosten die u maakt voor de auto mag u door het jaar heen in aftrek brengen op basis van het recht op aftrek dat van toepassing is voor uw onderneming. Dergelijke kosten zijn bijvoorbeeld de leasetermijnen, onderhoudskosten en brandstofkosten. Als u geen vrijgestelde prestaties verricht, mag u de BTW dus geheel in aftrek brengen.

Indien u vragen heeft over het privégebruik van een zakelijke auto en de verschuldigde BTW, neem dan contact op met de BTW-specialisten van Crowe Peak. Wij adviseren u graag.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl