088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		

Corona trackingapp – noodzaak of onverstandig?

Het kabinet heeft aangekondigd twee verschillende applicaties in te willen zetten in de strijd tegen het coronavirus. Een applicatie moet gaan dienen als tracking app: een app die als doel heeft te controleren of je mogelijk in contact bent gekomen met een coronapatiënt. De tweede applicatie is er om in contact te blijven met de gezondheidszorg en klachten en adviezen door te geven. Over de eerste app ontstaat een hoop commotie, maar waarom?

Lees meer over het Coronavirus in onze hub

Kritiek Corona trackingapp

Experts waarschuwen over het gebruik van technologie om een probleem op te lossen. Deze experts geven aan dat het gebruik van technologie kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problematiek, maar dat het gebruik van technologie voor één probleem zelden leidt tot oplossingen.

Op dit moment geeft de overheid aan dat de applicatie op basis van vrijwillig gebruik in de markt gezet wordt, maar de applicatie heeft alleen nut als minimaal 60% van de inwoners van Nederland de applicatie gebruikt. Experts en burgers zijn dus bang dat de applicatie verplicht wordt, met alle risico’s van dien.

Daarnaast zijn er veel onduidelijkheden over het mogelijk schaden van fundamentele rechten en vrijheden. Hierbij moet men denken aan privacy, het recht op vrijheid van vereniging (uiteraard moet het beleid van de overheid hierbij gevolgd worden), het recht op veiligheid, het recht op gezondheid en het recht om niet gediscrimineerd te worden.

Gevaren van een Corona trackingapp

Er zijn na het bekend worden van de plannen van de overheid al meerdere gevaren gesignaleerd die het succesvol uitrollen en gebruiken van de trackingapplicatie in de weg (kunnen) staan. Hieronder zijn enkele gevaren uitgelicht:

 • Klachten van Corona uiten zich niet altijd

  Klachten hoeven niet altijd tot uiting te komen na een besmetting met Corona. Een deel van de verspreiding vindt dus buiten ons zicht plaats. Dit zal leiden tot ‘false negatives’. Oftewel, als we de maatschappij weer opstarten aan de hand van de app kan de verspreiding van het virus juist pieken.

 • De inzet van de trackingapplicatie voor andere doeleinden

  Zoals de experts al waarschuwen bestaat het risico dat de trackingapplicatie uiteindelijk niet meer vrijwillig en tijdelijk wordt ingezet, maar dat deze gebruikt gaat worden voor andere doeleinden. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld data-mining en het volgen van individuen.

 • Aanpassing gedrag

  Uit eerder onderzoek is al gebleken dat personen die weten dat ze bekeken/gevolgd worden, ander gedrag vertonen. Dit kan de resultaten van de applicatie  beïnvloeden.

 • Security: bluetooth is kwetsbaar

  De trackingapplicatie moet door middel van bluetooth gaan werken. Echter, er zijn reeds meerdere kwetsbaarheden gevonden in de bluetoothfunctionaliteit die beveiligingsrisico’s creëren. De overheid geeft zelf op andere platformen aan dat eigenaren van apparatuur met bluetoothconnectiviteit er verstandig aan doen deze functie alleen te gebruiken wanneer nodig en deze op andere momenten uit te schakelen. Het is nog onduidelijk hoe dit advies zich verhoudt tot de trackingapplicatie. Tegenwoordig is het namelijk al genoeg om de Bluetoothfunctionaliteit ingeschakeld te hebben om besmet te worden met malware. Wordt daarnaast de code openbaar gemaakt, zodat experts deze kunnen evalueren? Ook is het onduidelijk wie de applicatie dan gaat ontwikkelen, of experts meldingen kunnen doen van kwetsbaarheden en aan welke cyberbeveiligingseisen de applicatie moet gaan voldoen.

 • Privacy

  Een van de grootste gevaren die wordt gezien in het gebruik van de trackingapplicatie is het waarborgen van de privacy. Hoe worden gegevens verwerkt? Is terug te redeneren vanuit de applicatie wie een gebruiker heeft geïnfecteerd? Wie kunnen er bij de gegevens? Hoe lang worden de gegevens uit de trackingapplicatie bewaard? Wordt de ‘corona opt-in’ aangesloten op de database, waardoor iedereen met toegang tot de database ook de medische dossiers van Nederlandse burgers in kan zien? Dit zijn slechts enkele vragen waarvan het antwoord op dit moment nog ontbreekt.

Daarnaast bestaat nog het risico op:

 • Vals positieven
 • Misbruik van ziekmelding (door bijvoorbeeld scholieren, om niet naar school te hoeven)
 • Disfunctioneren van de applicatie

Kortom, er zijn nog vele onzekerheden en kwetsbaarheden die schuilen in het gebruik van een dergelijke applicatie. De overheid moet hier voor het ontwikkelen en uitrollen van de applicatie eerst antwoorden op zien te vinden.

Heeft u ook moeite met vraagstukken op het gebied van privacy en/of IT? Neem dan nu contact op met het IT Advisory team van Crowe Peak.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl