088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		

Coronavirus gaat digitaal: waarom cybercriminelen dol zijn op krantenkoppen

Wat er ook gebeurt, cybercriminelen zullen altijd proberen een manier te vinden om de grote gebeurtenissen te exploiteren; of het nu Brexit is, de branden in Australië of het Coronavirus. De afgelopen weken zijn nieuwe phishingtactieken met betrekking tot het Coronavirus ontwikkeld om internetgebruikers in de val van cybercriminelen te lokken.

Lees meer over het Coronavirus in onze hub

Het British National Fraud & Cyber Crime Reporting Centre, of ‘Action Fraud’, heft gemeld dat oplichting van het Coronavirus de slachtoffers in het VK in slechts één maand meer dan £ 800.000 heeft gekost. Ook zijn nep e-mails verschenen die lijken te zijn verzonden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze e-mails lijken op een informatie-update over de Corona-pandemie, maar de echte bedoeling is om de apparaten van de ontvangers te infecteren met malware of om persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens te stelen.

Het Corona-pandemie heeft een enorme impact op het dagelijks leven, bedrijven en de samenleving. Mensen hebben steeds meer honger gekregen naar informatie over dit virus. Veel organisaties zijn sterk afhankelijk van digitale vormen van communicatie. Phishing is een effectieve tactiek gebleken voor cybercriminelen, vooral in turbulente tijden.

We zien phishing e-mails die worden verspreid met onderwerpen zoals:

 • ‘Aankoopbevestiging’ voor medische benodigdheden;
 • ‘Informatie-updates’ van zorginstellingen;
 • ‘Instructies’ van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties;
 • ‘Beleid en protocollen’ van bedrijfsleiders zoals uw CEO.

U vraagt zich misschien af wie er voor zo iets valt, maar nog steeds overkomt het veel mensen en bedrijven. Ongeveer 90% van het hacken begint met digitale aanvallen op individuen. Deze aanvallen zijn niet gericht op technologie. De hackers willen dat u op het linkje klikt of dat u een bijlage in een e-mail opent. Mensen zijn nog steeds de grootste kwetsbaarheid.

Extra voorzorg is tegenwoordig nodig in de ‘echte’ wereld, en dat geldt ook voor de digitale wereld. Ons advies: vertrouw niet alles wat u in uw inbox ontvangt. Het is beter om informatie bij de bron te verzamelen, bijvoorbeeld door rechtstreeks naar de website van uw zorginstelling te gaan.

Heeft u vragen over cyberaanvallen of IT security assessments? Neem gerust contact op met de IT experts van Crowe Peak.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl