088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

De “innovatieve” accountant: big data bij accountancy

Je hoeft de krant maar open te slaan tegenwoordig en het is big data en data-analyse wat de klok slaat. Het aantal kenners is inmiddels enorm toegenomen, vele opleidingen besteden hier in hun curriculum aandacht aan en er zijn zelfs inmiddels opleidingen die volledig gericht zijn op business intelligence en data-analytics. Desondanks herken ik ook nog veel onbekendheid en koudwatervrees in de praktijk. Zelf begin ik graag bij de kern. Dingen simpel houden blijkt toch vaak moeilijk voor mensen, terwijl veel mensen een kunstenaar zijn in het moeilijk maken van zaken die ook simpel zijn uit te leggen. Ik ga u proberen een beetje op weg te helpen. Om Einstein (weer) te quoten: “to find simplicity out of complexity”.

Data-analyse in een notendop

Als mensen aan mij vragen hoe ik data-analyse uitleg, geef ik veelal aan dat data-analyse niets meer (of minder) is dan het onderzoeken van data, zodat deze bruikbare informatie geeft om beslissingen op te baseren (bijvoorbeeld in het kader van de bedrijfsdoelstellingen). Natuurlijk zijn alle wetenschappelijke definities juist en kan je allerlei fasen en categorieën toevoegen, maar waarom zouden we het zo complex maken? Alhoewel de hoeveelheid data exponentieel gestegen is de afgelopen decennia, is data-analyse van alle tijden. Als je er goed over nadenkt, zijn eigenlijk alle uitvindingen op één of andere manier een uitkomst van data-analyse. Maar nu de data veel meer op de oppervlakte is komen te liggen, voelt iedereen nu ineens de noodzaak om er“iets” mee te doen.

Big data toen en nu

Het grote verschil met vroeger is toch wel de hoeveelheid (opgeslagen) data. Er is uiteraard een groot raakvlak met de nieuwe privacywetgeving. Ga maar eens na welke data u achterlaat in uw leven als consument. Denk bijvoorbeeld aan uw medisch dossier, uw koopgedrag bij uw buurtsuper om korting te krijgen, uw reisgeschiedenis, uw socialmedia-activiteiten, etcetera. Kortom, te veel om op te noemen. We spreken over big data op het moment dat data te groot is om op een snelle manier, uit een verscheidenheid aan data, bruikbare informatie te halen.

Nut of noodzaak big data voor u?

De belangrijkste vraag voor u op basis van het voorgaand is natuurlijk: “Oké, en nu? Moet ik hier dan iets mee?” Wij accountants zijn er bij uitstek goed in om een dergelijke vraag steevast te beantwoorden met: “dat ligt eraan” of “dat hangt er vanaf”. Maar, dit is ook zo. Het beantwoorden van deze vraag is afhankelijk van uw behoefte. En deze behoefte komt veelal voort uit het gemis aan informatie om belangrijke beslissingen te kunnen nemen. Hoeveel data-analisten u ook inschakelt, de belangrijkste vraag ligt echt bij u. In een vrijblijvend gesprek helpen wij u om de vraag over “nut of noodzaak” goed te kunnen beantwoorden. Want dát is hetgeen wat de moderne accountant voor u kan doen.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl