088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		

De WAB in vogelvlucht

Met ingang van 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (de WAB) in werking getreden. De WAB bevat een groot aantal belangrijke wijzigingen in het Nederlandse arbeidsrecht.

Lees hier alles over de WAB

WAB: meer balans tussen zekerheid en flexibiliteit

Wellicht herinnert u zich de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) medio 2015 nog. Ook toen zijn er belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht doorgevoerd. Na een evaluatie van de eerste effecten van de WWZ is “Den Haag” tot het besef gekomen dat de arbeidsmarkt nog steeds niet de gewenste ‘balans’ heeft tussen zekerheid en flexibiliteit, in de ogen van zowel werkgevers als werknemers.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Daar moet wat aan gedaan worden. We willen met elkaar immers een arbeidsmarkt in balans. En ziedaar, de naam van een nieuw stuk wetgeving is geboren: de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’. Inmiddels raakt de afkorting tot “WAB” al redelijk ingeburgerd.

De WAB is een verzameling van nieuwe en aangepaste wetgeving die worden verwerkt in o.a. het burgerlijk wetboek en de sociale verzekeringswetten. In die zin komt er geen nieuwe ‘wet’ maar wordt bestaande wetgeving uitgebreid of aangepast, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidscontracten voor bepaalde tijd, oproepkrachten en transitievergoeding.

Wet Arbeidsmarkt in Balans kent geen overgangsrecht

Het is belangrijk om te weten dat de WAB géén overgangsrecht kent. De WAB wordt niet geleidelijk ingevoerd, maar is vanaf 1-1-2020 “pats-boem” van toepassing.

Dat levert enerzijds duidelijkheid op, anderzijds moet u zich er niet door laten verrassen. Laat u tijdig informeren over wat u te doen staat en weet waar er actie nodig is voor uw organisatie.

Wet Arbeidsmarkt in Balans: actie in 2019 op HR gebied

Het is niet alleen een kwestie van weten wat er gaat veranderen. Het is ook belangrijk om er op tijd naar te handelen. Al in 2019 moeten er op belangrijke punten beslissingen genomen worden op HR gebied binnen uw onderneming.

Iedere week -op WAB-Woensdag- informeren wij u over de belangrijkste wijzigingen:

 • Ketenregeling
 • Oproepkrachten
 • Payrolling
 • Bepaalde/onbepaalde tijd contracten
 • Premiedifferentiatie
 • Transitievergoeding
 • Ontslagrecht

Leest u in de WAB-whttps://www.linkedin.com/company/crowe-peak/oensdag (nog) niet wat u wilt weten? Bel of mail ons gerust.

Daarnaast vindt u op www.crowe-peak.nl/wab en op LinkedIn en Twitter al onze tot dan toe gepubliceerde bijdragen over de WAB terug.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl