Douane- en douane-entrepots in Nederland

 

CBAMrapport

Met de voortdurend veranderende economische en geopolitieke situatie wordt het beheer van douanerechten een steeds belangrijker aspect van het belastingbeleid van internationaal opererende bedrijven. Stijgende douanekosten als gevolg van veranderingen zoals Brexit en internationale sancties kunnen de winstmarges aanzienlijk beïnvloeden. Voor bedrijven die goederen importeren en exporteren, is het daarom essentieel om effectieve strategieën te ontwikkelen om douanerechten te beheren en te minimaliseren. Bij Crowe Peak bieden we uitgebreide adviesdiensten aan op het gebied van douanerechten en douane-entrepots. Meer weten over de voordelen hiervan? Lees hieronder meer. Direct handzaam advies? Download hier onze customs guideof neem contact op.  

Internationale handel: waarom kiezen voor Nederland als uitvalsbasis? 

Nederland is de perfecte locatie om als handelscentrum te dienen. Nederland ligt namelijk in het hart van de meest dichtbevolkte en welvarende regio van Europa. Vanuit Nederland kunnen daarmee meer dan 160 miljoen consumenten binnen een straal van 500 km worden bereikt. Daarnaast beschikt Nederland over de drukste haven van de EU en de vierde grootste luchthaven van de EU. Ook is Nederland één van de weinige EU-landen die bedrijven een btw-verlegging (artikel 23 vergunning) verleent. Dit betekent dat de btw bij invoer pas betaald hoeft te worden bij de periodieke btw-aangifte, wat een groot cashflowvoordeel biedt bij het importeren van goederen van buiten de EU. Verder zijn de Nederlandse belasting- en douaneautoriteiten over het algemeen coöperatief. Hun benadering is informeel en open voor dialoog, wat zorgt voor voorafgaande zekerheid over belastingposities. Tot slot zijn de Nederlandse douane-entrepots een groot voordeel voor ondernemingen die buitenlandse handel drijven.  

Vragen of verzoeken?

Onze specialisten helpen je direct

Stel je vraag

Wat is een douane-entrepot (customs warehouse)? 

Douane-entrepots (customs warehouses) stellen bedrijven in staat om de betaling van btw en douanerechten uit te stellen totdat de goederen zijn verkocht en verzonden. Een douane-entrepot is een opslaglocatie waar goederen onder douanetoezicht kunnen worden opgeslagen zonder dat invoerrechten en andere heffingen onmiddellijk verschuldigd zijn. Deze goederen kunnen voor onbepaalde tijd in het douane-entrepot blijven totdat ze onder een andere douaneregeling worden geplaatst, worden vernietigd of het douanegebied van de Europese Unie verlaten. Tijdens de opslag hoeven geen invoerrechten of andere heffingen op de goederen te worden betaald, en hoeft in beginsel niet te worden voldaan aan handelsbeleidmaatregelen. Dit kan aanzienlijke economische voordelen opleveren.  

De belangrijkste voordelen van een douane-entrepot zijn: 

  • Verbeterde cashflow: douanerechten en BTW zijn pas verschuldigd wanneer goederen de douanecontrole verlaten. Dit betekent dat wanneer een grote hoeveelheid wordt geïmporteerd en opgeslagen, de last van invoerrechten evenwichtiger wordt verdeeld, wat de cashflow verbetert. 
  • Kostenreductie in de toeleveringsketen: goederen kunnen worden geïmporteerd en opgeslagen in Nederland voor andere niet-EU-markten zonder de last van ‘dubbele rechten’. Goederen die in het entrepot worden opgeslagen, behouden hun oorsprongsstatus. 
  • Vermijden van douaneplicht op defecte goederen: defecte of onverkochte goederen kunnen in het magazijn worden vernietigd of zonder betaling van douanerechten en invoer-BTW worden geëxporteerd. 
  • Lagere administratieve kosten: aangiften worden gedaan met behulp van douanebeheersoftware, wat kosten aan de grens bespaart. 

Crowe Peak: douane-advies en praktische ondersteuning 

Crowe Peak helpt graag bij het opzetten van een douane-entrepot in Nederland, waardoor de kosten van zakendoen in het land en elders in de EU worden verlaagd. Omdat elke onderneming een unieke toeleveringsketen heeft, begint het proces met een grondige beoordeling van het douaneprofiel. Door een beoordeling van het douaneprofiel aan te vragen, worden waardevolle inzichten verkregen in hoe een douane-entrepot in Nederland het bedrijf kan verbeteren. Deze proactieve stap maakt het mogelijk weloverwogen beslissingen te nemen over het stroomlijnen van de douaneprocedures, wat kan leiden tot besparingen. Neem vandaag nog contact op met onze specialisten voor meer informatie en advies op maat. 

Transfer pricing

Heb je een vraag of verzoek?

We reageren binnen één werkdag.

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact