Dubbele materialiteitsanalyse in 6 stappen

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om vanaf 2025 gedetailleerde duurzaamheidsrapportages in te dienen, naast hun reguliere financiële verslagen. De Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA) is de eerste en meest cruciale stap in dit proces. Deze analyse vormt de basis van je duurzaamheidsrapportage en is essentieel voor het behalen van CSRD-compliance.
Waarom is de dubbele materialiteitsanalyse belangrijk?
Een Dubbele materialiteitsanalyse (DMA) helpt je organisatie niet alleen bij het voldoen aan de CSRD, maar biedt ook concrete voordelen:
- Je identificeert belangrijke risico’s en kansen die invloed hebben op de toekomst van je bedrijf.
- Je krijgt inzicht in de milieu-impact en sociale gevolgen van je bedrijfsactiviteiten.
- Je ontwikkelt strategieën voor het beheren van risico’s zoals klimaatverandering, regelgeving en andere duurzaamheidstrends.
Hoe begin je?
Om je op weg te helpen, bieden we de gids “Dubbele Materialiteitsanalyse in 6 Stappen” aan. Deze gids biedt praktische handvatten om een Dubbele Materialiteitsanalyse uit te voeren, stakeholders te betrekken en de eerste stappen te zetten naar een volledige CSRD-compliant rapportage.
Download: Dubbele materialiteitsanalyse in 6 stappen
Wat is dubbele materialiteit?
De DMA kijkt naar duurzaamheid vanuit twee belangrijke perspectieven:
- Impact materialiteit: Hoe jouw bedrijfsactiviteiten invloed hebben op de samenleving, het milieu en de economie.
- Financiële materialiteit: Hoe externe factoren, zoals klimaatverandering, nieuwe wet- en regelgeving en andere duurzaamheidstrends, invloed kunnen hebben op de financiële prestaties van je bedrijf.
Een gedegen DMA helpt je niet alleen om te voldoen aan de CSRD-vereisten, maar biedt ook waardevolle strategische inzichten om duurzaamheid integraal te verankeren in je bedrijfsstrategie.
Wie moet rapporteren?
De CSRD is van toepassing op bedrijven die voldoen aan ten minste twee van de volgende criteria*:
- Meer dan 250 medewerkers
- Een omzet van meer dan €50 miljoen
- Totale activa groter dan €25 miljoen
Vanaf 2026 geldt de rapportageverplichting ook voor beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen. Ook al lijkt dit nog ver weg, het is belangrijk om nu al te beginnen met de voorbereiding, zoals het verzamelen van relevante data en het opzetten van systemen.
*Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij internationale structuren of moeder-dochterverhoudingen.
Onze CSRD roadmap
- Dubbele materialiteit: We gaan de impact, risico’s en kansen voor een dubbele materialiteitsbenadering analyseren. Daarna bepalen we een duurzaamheidsstrategie die perfect aansluit bij jouw organisatie.
- GAP-analyse: Onze experts voeren een grondige gap-analyse uit van CSRD, ESRS en EU Taxonomie. We definiëren duidelijk de verschillen en staan altijd voor je klaar om te helpen deze kloven te overbruggen.
- Data en IT systemen: In nauwe samenwerking identificeren we relevante datapunten. Samen bepalen we de IT-systemen die het beste passen bij jouw specifieke behoeften.
- Governance en controls: We helpen je om interne beheersing en rapportages in lijn met jouw strategie op te stellen.
- Assurance readiness: Wij voeren tests uit op de werking van jouw proces en beoordelen de kwaliteit van ESG-gerelateerde data en rapportages.
- Jaarverslag: Met onze begeleiding integreren we de resultaten van ESG-rapportages naadloos in jouw jaarverslag.

Vragen omtrent ESG?
Ben je al begonnen met de rapportage of moet je misschien nog van start gaan? Wat de situatie ook is, we staan klaar om je verder te helpen. Of het nu gaat om het opstellen van een DMA, het uitvoeren van limited assurance of het bieden van praktische adviezen – onze experts denken graag met je mee en ondersteunen je bij elke stap. Neem contact met ons op en we zorgen ervoor dat je binnen één werkdag een antwoord krijgt.

Heb je een vraag of wil je een kennismaking plannen?
Laat het ons weten
Een greep uit onze diensten
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Laten we snel kennismaken!