088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Fiscus kijkt nog scherper naar “rekeningen op de zaak”

De belastingdienst heeft onlangs aangekondigd scherper te zullen toezien op de rekeningen, die “op de zaak worden gezet”. Anders gezegd, hij zal het (zakelijke) karakter van de in aftrek gebrachte kosten toetsen.
De reden? Uit een onderzoek van de fiscus blijkt dat op grote schaal ten onrechte kosten door de “zaak” in aftrek worden gebracht. Het blijkt dat bij 3.000 gecontroleerde bedrijven voor ruim 43 miljoen euro aan correcties is doorgevoerd. Dit komt neer op zo’n € 14.000 per onderneming. Reden te meer voor de fiscus de uitgaven van met name de DGA beter onder de loep te nemen.

In tegenstelling tot onzakelijke, zijn zakelijke kosten aftrekbaar van de winst. Het motief bepaalt of er sprake is van zakelijke kosten. Worden deze kosten gemaakt met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming? Zo ja, dan zijn ze aftrekbaar, anders niet. De inspecteur heeft bij dit alles een marginaal toetsingsrecht, hij mag dus niet “op de stoel van de ondernemer” gaan zitten.
Een privé (niet-zakelijke) rekening van de DGA door de BV laten betalen, is niet verboden, maar moet wel door de DGA vergoed worden. Dit kan natuurlijk door het bedrag van de rekening later over te maken aan de BV, of het bedrag schuldig blijven door te verwerken in rekening-courant, of als (belaste) dividend uitkering aan te merken.

Wanneer de fiscus ten onrechte in aftrek gebrachte (privé/niet-zakelijke) kosten constateert, zal dit tot correcties leiden. De correcties zullen bestaan uit een verhoging van de belastbare winst van de BV en een dividenduitkering, die (uiteindelijk) tegen 25% belast zal zijn. Let wel, vaak wordt vergeten dat dergelijke dividenduitkeringen netto zijn en dus gebruteerd moeten worden. Per saldo wordt dan 33% aan belasting betaald over de netto dividenduitkering. Als “toetje” kan de fiscus een boete opleggen. Een dure correctie derhalve.

Om dergelijke dure correcties te voorkomen is het raadzaam om de komende tijd de aangiften goed tegen het licht te houden op het punt van de zakelijkheid van de in aftrek gebrachte kosten, maar dan wel voordat de fiscus dat doet.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl