088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Heffing van assurantiebelasting in grensoverschrijdende situaties

In veel landen dient men assurantiebelasting (of een ander soort heffing) te betalen over verzekeringsproducten. Maar hoe zit dat in grensoverschrijdende gevallen?

In de EU zijn hier regels over opgesteld die in principe in alle EU-landen gelden. De hoofdregel is dat de lidstaat waar de verzekeringnemer woont of is gevestigd bevoegd is belasting te heffen. Als een inwoner van Nederland een verzekering afsluit bij een Belgische verzekeraar, dan is Nederland bevoegd belasting te heffen.

Hoe moet de hoofdregel worden toegepast indien de verzekeringnemer ten tijde van het sluiten van de verzekering in Nederland woonde, maar lopende het contract naar België is verhuisd? Hierover heeft het Europese Hof van Justitie recentelijk een uitspraak gedaan.

Het Hof van Justitie besliste dat de lidstaat waar de verzekeringnemer woont ten tijde van de betaling van de verzekeringspremies heffingsbevoegd is. In deze casus diende de Nederlandse verzekeraar derhalve in België belasting af te dragen over de betaalde verzekeringspremies.

Door de uitspraak is het van groot belang dat verzekeraars (grensoverschrijdende) verhuizingen van verzekeringsnemers goed zullen moeten bijhouden. Voor de verzekeringnemer is het belangrijk te onthouden dat hij geen Nederlandse belasting is verschuldigd (thans 21%) nadat hij uit Nederland is vertrokken. De verzekering kan echter wel in het buitenland aan belasting zijn onderworpen. Voordeel is dat buiten Nederland geen of tegen een lager tarief assurantiebelasting wordt geheven.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl