088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Herstructurering en financiële reorganisatie

Als gevolg van de aanhoudende economische crises is het aantal faillissementen naar een recordhoogte gestegen. Met een totaal van bijna 4000 faillissementen in het eerste half jaar van 2012 lag het aantal faillissementen al ruim 50 boven het niveau van geheel 2009.

Met name in de bouw en aanverwante sectoren is het zichtbaar dat de financiële slagkracht nagenoeg op is na een aantal lastige jaren. In de bouwbranche zijn in het eerste half jaar van 2012 586 ondernemingen failliet verklaard. Ook het aantal faillissementen in de kinderopvang als gevolg van de doorgevoerde bezuinigingen steeg opvallend.

In een aantal gevallen kan faillissement toch worden voorkomen door ingrijpend te herstructureren.

Cashflow
Van primair belang bij het herstructureren van een onderneming is de mogelijkheid om op korte termijn cashflow te genereren. Om nader inzicht te krijgen in het werkkapitaal is de cash conversion cycle van belang. Dit is het aantal dagen dat een bedrijf cashflow mist gerelateerd aan een order. Minimalisatie van het aantal dagen betekent dat de order eerder wordt omgezet in cash. Tijdens hoogtij dagen zal dit niet nummer een op uw agenda hebben gestaan. In deze tijd is het echter cruciaal. Naast werkkapitaal verbeteringen zijn er diverse alternatieven om een financiële reorganisatie door te voeren.

Turn-around
U kunt hierbij denken aan een operationele turn-around. Hierbij wordt uw gehele bedrijfsvoering in al haar facetten onderzocht en worden veranderingen doorgevoerd om zodoende een hoger rendement te genereren. Het komt in de praktijk maar al te vaak voor dat ondernemers onvoldoende inzicht hebben in de bijdrage per productcategorie of bijvoorbeeld de effectiviteit van hun interne organisatie.

Fiscale mogelijkheden
Ook op fiscaal gebied is ook soms winst te behalen. U kunt bijvoorbeeld uw juridische structuur optimaliseren hetgeen al tot minder fiscale en administratieve kosten leidt.
Daarnaast is het ook soms mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de fiscus. Het is wel van belang dat betalingsonmacht door de bestuurder van de vennootschap tijdig is gemeld bij de fiscus.

Verkoop
Naast bovengenoemde maatregelen kunt u ook overwegen om onderdelen van uw onderneming te verkopen om zodoende een andere waarde propositie naar uw financiers te kunnen tonen. In dit licht is het soms ook mogelijk nieuwe afspraken te maken met uw financiers die u op korte termijn cashflow besparen.’

Advies
Voor de beste strategie kunt u het beste een onafhankelijk adviseur in schakelen. Deze kan zonder emoties op een objectieve en onafhankelijke plan de campagne maken op uw onderneming te revitaliseren. Zodoende kunt u na het slagen van een dergelijk proces weer met plezier aan de slag.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl