088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		

Importeren uit het VK na de Brexit: Gebruik een vergunning artikel 23

Vanaf 1 januari 2021, als de Brexit daadwerkelijk van kracht wordt, zal het VK geen deel meer uitmaken van de douane unie van de EU. Dat heeft tot gevolg dat er btw bij invoer verschuldigd wordt, naast eventuele douanerechten. De verschuldigde btw bij invoer en de eventuele douanerechten moeten worden voldaan bij de Douane als u de aangifte ten invoer indient. De betaalde btw bij invoer kan op een later moment, door middel van de reguliere btw-aangifte, als voorbelasting worden teruggevraagd (indien u recht heeft op aftrek van btw).

Dit betekent dat u deze btw daadwerkelijk voorschiet en pas op een later moment terug krijgt. Dat is een liquiditeitsnadeel. Dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van een zogeheten artikel 23 vergunning.

Wat is een artikel 23 vergunning?

Met een artikel 23 vergunning hoeft u de verschuldigde btw bij invoer niet aan de Douane te betalen. U geeft deze aan op uw reguliere btw-aangifte. Indien u recht heeft op aftrek van btw  kan deze btw meteen in dezelfde aangifte in aftrek worden genomen als voorbelasting. Hierdoor schiet u geen btw voor. Dit is interessant voor ondernemers die regelmatig goederen invoeren vanuit het VK en andere niet-EU landen.

Een artikel 23 vergunning dient schriftelijk aangevraagd te worden. Vraag deze zo spoedig mogelijk aan om vanaf 1 januari 2021 te gebruik te kunnen maken van de vergunning.

Voorwaarden artikel 23 vergunning

Voor een artikel 23 vergunning gelden enkele voorwaarden:

 • U woont als ondernemer in Nederland of bent daar gevestigd;
 • U importeert regelmatig goederen uit niet-EU landen;
 • U voert een administratie waaruit eenvoudig blijkt hoeveel btw u bij invoer moet betalen.

Als u niet aan de eerste voorwaarde voldoet, kunt u via een fiscaal vertegenwoordiger een artikel 23 vergunning aanvragen.

Verwerking in de btw-aangifte

Indien u in het bezit bent van een artikel 23 vergunning, moet u de verschuldigde btw bij invoer aangeven in de reguliere btw-aangifte als inkopen vanuit landen buiten de EU. Vervolgens kunt u deze btw als voorbelasting weer in aftrek brengen. Dat laatste geldt uiteraard alleen wanneer u de ingevoerde goederen gebruikt voor het verrichten van met btw belaste prestaties.

Door gebruik te maken van een artikel 23 vergunning wordt bewerkstelligd dat de btw niet meer voorgeschoten hoeft te worden en pas op een later moment als aftrek voorbelasting kan worden teruggevraagd. Zo worden liquiditeiten bespaard door de bij invoer verschuldigde btw te verleggen naar de btw-aangifte.

Let op: Voor Noord-Ierland geldt een aparte regeling in het uittredingsakkoord waardoor het invoeren van goederen ook na 1 januari 2021 als intracommunautair handelsverkeer wordt beschouwd. Een artikel 23 vergunning voor Noord-Ierland is dus niet nodig.

Heeft u vragen over de artikel 23 vergunning of wilt u deze aanvragen? Neem dan contact op met de btw-specialisten van Crowe Peak. Wij helpen u graag verder.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl