088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Innovatie. Door samenvoegen WBSO en RDA eenvoudiger?

De Nederlandse overheid hamert op innovatie. Bedrijven worden hierbij van harte ondersteunt met fiscale subsidieprogramma’s. Twee van deze regelingen, de WBSO en RDA, worden vanaf 1 januari 2016 samengevoegd. De politiek wil hiermee tegemoet komen aan het verzoek tot minder regels en een efficiëntere uitvoering van fiscale subsidieprogramma’s.

Hans Missaar, fiscaal partner Crowe Peak: “Voor ondernemers is het opletten geblazen. Een goede inschatting maken van de kosten en uitgaven van R&D-projecten is vanaf 2016 uitermate belangrijk.”

Geïntegreerde WBSO regeling

Het voorstel houdt in dat er vanaf 2016 een geïntegreerde WBSO regeling is, waarin alle R&D (loon) kosten en -uitgaven opgevoerd kunnen worden. Het totale fiscale voordeel in de beschikking kunnen ondernemers volgend jaar via de loonheffing verrekenen in plaats van via de winstbelasting. Dit biedt bedrijven meer zekerheid over het exacte fiscale voordeel en de mogelijkheden om dit voordeel te benutten. Voor de meeste organisaties zal deze wijziging positief uitpakken.

Missaar: “De voordelen zijn breed uitgemeten. Toch blijft ook de vraag of de volledige innovatiekracht met deze regeling ook echt eenvoudiger wordt. Voor de (bijvoorbeeld kapitaalintensieve) bedrijven die nu relatief weinig R&D-loonkosten hebben én veel RDA-kosten opvoeren, kan de samenvoeging namelijk een negatief effect hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er juist meer rompslomp bij komt. Een efficiëntere uitvoering van innovatie stimuleren is een goede zaak. Of dit met de samenvoeging van WBSO en RDA voor iedereen ook zo uitpakt houden we de komende periode goed in de gaten.”

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl