088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		

Invoering minimumloon in Duitsland leidt tot hogere administratieve lasten

De invoering van het minimumloon in Duitsland dit jaar, leidt tot hogere administratieve lasten voor Nederlandse werkgevers die in Duitsland werk uitvoeren. Daarbij gaat het met name om de zgn. eerstedagsmelding, waarbij werknemers de dag voor indiensttreding, via fax, moeten worden aangemeld bij de Duitse autoriteiten.

Uitvoering procedure en boete

Met de volgende administratieve lasten, procedures en boetes bij het niet naleven, moeten werkgevers met personeel in Duitsland rekening houden:

 • Werkgevers moeten aantonen dat zij de mensen die zij in dienst hebben ook daadwerkelijk minimaal het Duitse minimumloon (€ 8.50 per uur) uitbetalen.
 • Gegevens over werknemers – namen en geboortedata – moeten in het Duits gemeld worden aan de Duitse douane. Dit moet nog per fax.
 • Op het niet naleven van de administratieve regels staat een maximale boete van € 30.000.
 • Op het niet uitbetalen van het minimumloon staat een boete van maximaal € 500.000.

Duitse controles overbodig?

Kamerlid Omtzigt vraagt zich af of het klopt dat er in Nederland gewoon gecontroleerd wordt op het minimumloon. Omdat deze in Nederland iets hoger liggen dan het minimumloon in Duitsland, zouden de Duitse controles dus feitelijk overbodig zijn als het op Nederlandse werknemers aankomt.

Staatssecretaris Wiebes geeft aan dat in Nederland de Inspectie SZW controleert op naleving van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Hij bevestigt dat het de Nederlandse wet vastgestelde minimumloon inderdaad iets hoger ligt dan het Duitse minimumloon. Of dat dan ook betekent dat de controle van Nederlandse bedrijven in Duitsland minder prioriteit zal krijgen, is aan de Duitse autoriteiten.

De wijziging van regelgeving in Duitsland zoals hierboven opgemerkt zal dus in beginsel tot hogere administratieve lasten leiden voor Nederlandse werkgevers. In hoeverre Duitsland Nederlandse werkgevers tegemoet komt door controles te beperken, blijft vooralsnog onduidelijk.

Zakendoen in Duitland? Lees hier meer.
Neem voor meer informatie contact op met Mark Zijlstra, 024-3725400.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl