ESG 31 januari, 2024

CSRD in 2024: hier moet je mee aan de slag  

Crowe Peak/ Kennisbank/ ESG/

CSRD in 2024: hier moet je mee aan de slag  

Voor veel bedrijven lijkt het nog een ver-van-je-bed-show: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Toch zijn de verplichtingen die hieruit volgen dichterbij dan je denkt. Over het boekjaar 2024 moeten de eerste organisaties al rapporteren conform deze richtlijn. Daarnaast moeten de bedrijven waarvoor de CSRD vanaf 2025 of 2026 van toepassing is óók aan de slag. Met het CSRD-ready maken van je bedrijfsvoering en administratie kun je namelijk niet vroeg genoeg beginnen.

Voor deze bedrijven gaat de CSRD in 2024 in 

Vanaf 2025 zijn bedrijven die nu al verplicht zijn zich te houden aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) verplicht te rapporteren onder de CSRD. Dit betreft grote, beursgenoteerde ondernemingen. Dit betekent dat deze ondernemingen nú al aan de slag moeten met de CSRD. In 2025 gaan ze immers rapporteren over boekjaar 2024, wat betekent dat (over) dit jaar al alle, voor de duurzaamheidsrapportage vereiste, informatie verzameld moet worden.  

Ook grote, niet beursgenoteerde ondernemingen doen er goed aan om in 2024 al aan de slag te gaan met de CSRD. Deze bedrijven zijn weliswaar pas vanaf 2026 gehouden te rapporteren over het boekjaar 2025, maar zullen de voorbereidingstijd hard nodig hebben. Organisaties die in Nederland als ‘grote onderneming’ kwalificeren zijn bedrijven die tenminste aan twee van de volgende drie voorwaarden voldoen; (1) meer dan 250 werknemers, (2) meer dan 50 miljoen euro omzet en/of (3) meer dan 25 miljoen euro balanstotaal. 

CSRD to-do-list in 2024 voor alle organisaties 

Allereerst is 2024 voor bovengenoemde bedrijven (en ook voor bedrijven waarvoor CSRD-rapportage pas vanaf boekjaar 2026 verplicht wordt) het perfecte jaar om te werken aan de samenstelling van een ESG-team. Daarnaast is het aan te raden om de eerste stappen te nemen met het in beeld brengen van de waardeketen en stakeholders. Ook is het verstandig om een start te maken met een (voorlopige) dubbele materialiteitsanalyse en/of een GAP-analyse. Genoeg te doen dus.  

Weten wat jouw organisatie dit jaar al kan en móet ondernemen om aan de CSRD te voldoen? Download CSRD compliance in 12 steps. Laat je gegevens achter en we sturen je de whitepaper direct per mail.

Download de whitepaper: CSRD compliance in 12 steps

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact