088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Kleinere en middelgrote accountantskantoren meer controles op beursgenoteerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk

De grote accountantskantoren (Big Four) hebben volgens Michael Izza, directeur van de beroepsorganisatie van accountants in Engeland en Wales, te veel beursgenoteerde bedrijven in hun portefeuille. Hier moet verandering in komen. Wat betekent dit voor de kleinere en middelgrote accountantskantoren?

Stijging van kwaliteit bij accountantscontroles

Het voorstel is om de Big Four gezamenlijk maximaal 75% van de beursgenoteerde bedrijven te laten controleren. Hierdoor kunnen kleinere bedrijven beter concurreren en zal de kwaliteit van de accountantscontrole omhoog gaan.

Een belangrijke aanleiding voor dit voorstel is aftekenen van de jaarrekeningen van de Britse bouwgigant Carillion door één van de Big Four-bedrijven. Achteraf bleek dat deze jaarrekening al enige jaren een te gunstig beeld van de werkelijkheid gaf.

Gevolgen voor accountantskantoren Nederland

Het is niet de verwachting dat Nederland op korte termijn zal volgen met soortgelijke maatregelen. De aandacht leggen op kwaliteitsverbetering is een meer interessante benadering dan de verdeling van beursgenoteerde bedrijven.

Jorgo Hameetman, Partner Audit&Assurance bij Crowe Peak: “Ook in Nederland is er veel aandacht voor kwaliteit van de accountantscontrole. Ik ben een groot voorstander van de in Nederland getroffen maatregelen vanuit het rapport “in het publiek belang”. Uiteindelijk moet over de hele linie gewerkt worden aan de kwaliteit van jaarrekeningcontroles, maar ik vraag me af of een quotum als in het VK gesuggereerd bijdraagt aan kwaliteitsverbetering.”

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl