Limited Assurance over de CSRD-rapportage

Voor veel organisaties wordt limited assurance binnenkort wettelijk verplicht. Ook als je nog niet verplicht bent, kan het strategisch voordelig zijn om hierop vooruit te lopen en zo vertrouwen bij stakeholders te vergroten.  Een soepele controle begint met goed ingerichte processen en betrouwbare data. Dit voorkomt verrassingen en versterkt je positie ten aanzien van compliance en marktverwachtingen.  Onze accountants en ESG consultants ondersteunen je graag.

ESG en Assurance

In de context van ESG-rapportages kunnen organisaties te maken krijgen met twee soorten assurance. Volgens CSRD-richtlijnen is limited assurance momenteel de standaard. Reasonable assurance volgt mogelijk in een later stadium. We lichten beide kort toe:

  1. Limited assurance: Wanneer wij als accountants limited assurance uitvoeren, bieden we een gematigd niveau van zekerheid over de rapportage. We beoordelen of de informatie aannemelijk is en of deze in lijn is met de wetgeving. We kiezen een combinatie van standaardtechnieken, zoals het opvragen van inlichtingen en het uitvoeren van cijferanalyses. De aard, omvang en timing van de werkzaamheden bepalen we op basis van ons professionele oordeel. Daarnaast kunnen we technieken zoals inspectie, herberekening, het opnieuw uitvoeren, waarneming en externe bevestiging inzetten.
  2. Reasonable assurance: Bij reasonable assurance voeren we een grondiger onderzoek uit en bieden we een hogere mate van zekerheid. We gebruiken een combinatie van standaardtechnieken, zoals inlichtingen, inspectie, herberekeningen, het opnieuw uitvoeren, waarneming, externe bevestiging en cijferanalyses. Hoe we de werkzaamheden uitvoeren, hangt af van de specifieke situatie, en de aard, omvang en timing van de werkzaamheden worden bepaald door ons professionele oordeel.

Verplichte ESG limited assurance

Onder de CSRD zullen organisaties in steeds meer gevallen verplicht zijn om limited assurance te verkrijgen over hun duurzaamheidsrapportage. De belangrijkste verplichtingen zijn onder andere: 

  • Vanaf 2024 moeten grote beursgenoteerde ondernemingen voldoen aan de CSRD, inclusief limited assurance.
  • Vanaf 2025 wordt deze verplichting uitgebreid naar andere grote ondernemingen. 
  • De duurzaamheidsprestaties moeten gerapporteerd worden volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). 

Vrijwillige ESG limited assurance  

Ook wanneer je niet wettelijk verplicht bent om limited assurance te verkrijgen, kan het anticiperen hierop belangrijke voordelen opleveren:

  • Strategische voorbereiding: Door je nu al voor te bereiden op toekomstige standaarden, voorkom je verrassingen en mogelijke compliance-issues.
  • Stakeholdervertrouwen: Met limited assurance versterk je het vertrouwen van investeerders, klanten en andere belanghebbenden in de betrouwbaarheid van je ESG-rapportages.
  • Efficiëntie: Door tijdig assuranceprocessen in te richten, voorkom je dat je later te maken krijgt met dure en tijdrovende correcties.

Limited assurance: dit is wat we doen

Bij Crowe Peak hanteren we een grondige en op maat gemaakte aanpak om te zorgen dat jouw ESG-rapportages voldoen aan de wettelijke eisen én vertrouwen uitstralen naar je stakeholders. Ons stappenplan biedt niet alleen zekerheid over de kwaliteit van je gegevens, maar ook praktische inzichten om je processen te verbeteren. 

1. Informatieverzameling: We beginnen met gerichte gesprekken met het management en betrokken medewerkers. Hierbij verdiepen we ons in hoe jullie ESG-gegevens worden verzameld en gerapporteerd. Denk aan onderwerpen zoals CO2-uitstoot: welke meetmethoden en berekeningen worden hiervoor gebruikt? Met deze analyse krijgen we zicht op de sterke en zwakke punten in je huidige rapportageproces. 

2. Observatie van processen: Na de informatieverzamelingsfase volgen we in de praktijk hoe de dataverzameling en het gegevensbeheer worden uitgevoerd. Hiermee brengen we in kaart of processen goed functioneren of dat er risico’s en inefficiënties zijn die verbeterd kunnen worden. Zo krijg je niet alleen compliance, maar ook kansen voor optimalisatie in beeld. 

3. Documentcontrole: We controleren belangrijke documenten en rapporten om te beoordelen of de gerapporteerde informatie volledig en betrouwbaar is. We controleren of de informatie juist en compleet lijkt, en proberen eventuele fouten of inconsistenties te ontdekken. Dit helpt ons om te waarborgen dat de gegevens op een verantwoorde manier zijn vastgelegd.

4. Cijferanalyse: Tot slot voeren we diepgaande cijferanalyses uit. We vergelijken de cijfers met eerdere data, relevante benchmarks en sectorinformatie om afwijkingen of trends te signaleren die extra aandacht vereisen. Zo krijg je grip op de prestaties en risico’s binnen je duurzaamheidsstrategie. 

5. Stappen naar reasonable assurance: Na het verkrijgen van limited assurance kun je het rapport verder verfijnen met een volledige audit, oftewel “reasonable assurance”. Dit biedt een hogere mate van zekerheid, waarbij de accountant diepgaandere procedures uitvoert om de volledigheid en betrouwbaarheid van je ESG-rapport verder te verifiëren. De komende jaren is reasonable assurance op het gebied van ESG nog niet verplicht. Dit betekent echter niet dat het streven naar reasonable assurance onnodig is.

Met onze gespecialiseerde aanpak zorgen we ervoor dat jouw ESG-rapportages niet alleen voldoen aan de wettelijke normen, maar ook vertrouwen, betrouwbaarheid en transparantie uitstralen naar alle stakeholders. Dat is essentieel in een wereld waarin duurzaamheid steeds meer een strategisch speerpunt wordt. 

Crowe Peaks ESG- en CSRD-diensten

Crowe Peak biedt naast assurance-diensten een uitgebreid pakket aan diensten om jouw organisatie te ondersteunen bij elke stap van je ESG- en CSRD-verplichtingen: 

  • ESG-upskilling workshops: Inzicht in de basisvereisten van ESG en CSRD voor alle relevante teams in jouw organisatie. 
  • Dubbele materialiteitsanalyse (DMA): Workshops, templates en validatiesessies voor een correcte analyse. 
  • CO2 berekeningen: Berekenen CO2-uitstoot van een organisatie in drie scopes: scope 1 (directe emissies), scope 2 (emissies door energieverbruik) en scope 3 (emissies in de waardeketen).
  • CSRD-readiness scan: Beoordeling van de huidige gereedheidsstatus op het gebied van governance, strategie en controleomgeving. 
  • Gapanalyse: Identificatie van rapportagegaps ten opzichte van de ESRS-vereisten. 
  • ESG-KPI-maturity-scan: Beoordeling van de betrouwbaarheid van geselecteerde ESG-indicatoren.
  • Review van duurzaamheidsstrategieën en emissiegegevens: Validatie van strategische keuzes, rapportages en relevante data zoals scope 3-emissies. 
  • EU-taxonomiecontrole: Beoordeling van naleving met betrekking tot activiteiten die als duurzaam gekwalificeerd zijn. 
  • Compliance- en prestatiewaarneming: Monitoring en controle van naleving van regelgeving en interne doelstellingen. 

Vragen of verzoeken?

Laat via het contactformulier hieronder weten waarbij we kunnen helpen. We nemen binnen één werkdag contact met je op.

Heb je een vraag of wil je een kennismaking plannen?

Laat het ons weten

Crowe Peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact