088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Nieuwe btw-regeling voor e-commerce (afstandsverkopen) binnen de EU

De BTW heffing ten aanzien van verkoop van goederen aan consumenten in andere EU lidstaten gaat veranderen. Lees hier wat de nieuwe regels gaan zijn.

In grensoverschrijdende transacties is het steeds de vraag in welk land BTW wordt geheven. Dat kan zijn in het land waar de goederen of diensten vandaan komen of in het land waar ze worden gebruikt. Meer en meer wordt er gekozen voor BTW heffing in het land waar de afnemer is gevestigd of waar de goederen naartoe worden verzonden. Dit is het zogenoemde bestemmingsland beginsel.

Al eerder werd de hoofdregel ingevoerd dat BTW ten aanzien van het verrichten van diensten aan ondernemers verschuldigd is in het land waar de afnemer van de diensten is gevestigd. En ook de levering van goederen aan ondernemers binnen de EU is effectief belast in het land waar de goederen naartoe worden vervoerd. Dit gaat ook de hoofdregel worden voor de verkoop van goederen aan consumenten.

Huidige btw-regeling voor verkopen aan consumenten

Op grond van de huidige regels wordt een levering aan een consument geacht plaats te vinden waar het vervoer van de goederen begint. Veelal zal dat zijn in het land waar de verkoper is gevestigd. Als echter het vervoer plaatsvindt in opdracht van de verkoper en er een drempelbedrag ten aanzien van verkopen naar een EU lidstaat wordt overschreden wordt de levering geacht plaats te vinden waar het vervoer eindigt. Dit worden afstandsverkopen genoemd. De verkoper moet dan BTW in rekening brengen van het land van aankomst en zich daar registreren voor de BTW. Het drempelbedrag verschilt per EU-lidstaat.

Nieuwe btw-regeling voor verkopen aan consumenten

Op grond van de nieuwe regeling wordt een levering aan consumenten in beginsel altijd geacht plaats te vinden in het land van aankomst van het vervoer. Dat zal veelal het land zijn waar de consument woont. Alleen voor ondernemers die voor een lager bedrag dan € 10.000 aan consumenten in andere EU-lidstaten verkopen geldt deze nieuwe regeling niet.

Het zal niet langer nodig zijn om in elke lidstaat waar BTW verschuldigd is een BTW registratie te hebben en aangifte te doen. De verschuldigde BTW kan worden aangegeven in een opgave die gedaan wordt in het land van vestiging van de verkoper. Het totale bedrag aan verschuldigde BTW kan worden betaald aan de eigen belastingdienst. Die zorgt vervolgens voor de verdeling van de BTW over de desbetreffende EU-lidstaten.

Ingangsdatum van de nieuwe btw-regeling

De nieuwe regeling zal in principe ingaan op 1 juli 2021. Naar verwachting zijn de IT-systemen van de Belastingdienst dan nog niet geheel op orde. Er is een tijdelijke regeling aangekondigd waarbij de verwerking deels handmatig zal geschieden. Dit leidt mogelijk tot vertraging in de afhandeling van aangiften.

Wij houden u uiteraard op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Heeft u vragen over BTW en grensoverschrijdende transacties? Neem dan vrijblijvend contact op met de BTW specialisten van Crowe Peak. Wij helpen u graag verder.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl