088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Nieuwe btw-regels voor e-commerce binnen de EU per 1 juli 2021

Op 1 juli 2021 veranderen de btw regels voor B2C e-commerce drastisch. Onder e-commerce wordt veelal verstaan het verkopen van goederen aan consumenten via een webshop. Op zich is de verkoop van goederen aan btw-ondernemers ook een vormvast e-commerce. Maar daarvoor veranderen de btw-regels niet.

Huidige situatie

Op dit moment valt het verkopen aan consumenten die in een andere EU-lidstaat wonen onder de zogenoemde ‘regeling afstandsverkopen’. In principe is btw verschuldigd in het land waarvan de goederen worden verzonden, tenzij een omzetdrempel wordt overschreden. Dan is btw verschuldigd in het land waar de consument woont. Die drempel verschilt per EU lidstaat. Als de drempel wordt overschreden en buitenlandse btw verschuldigd is, is een btw-registratie en aangifte verplicht.

Nieuwe regels per 1 juli

Op grond van de nieuwe regeling vervallen de omzetdrempels. Er is altijd btw verschuldigd in het land waar de consument woont. Maar er is geen verplichte buitenlandse btw-registratie meer. De verschuldigd buitenlandse btw kan worden aangegeven op de reguliere btw-aangifte. De belastingdienst zorgt voor de doorbetaling naar de buitenlandse belastingdienst.

Enerzijds is de nieuwe regeling een duidelijke vereenvoudiging. Het is niet langer nodig om de omzetdrempels per EU-lidstaat bij te houden, en er is geen verplichte buitenlandse btw registratie meer. Anderzijds moet steeds het desbetreffende buitenlandse btw-tarief worden gehanteerd. Welk tarief u moet toepassen kunt u hier opzoeken op een website van de Europese Commissie.

En zoals altijd is de nieuwe regeling niet zonder uitzondering. Als de e-commerce omzet per jaar minder bedraagt dan € 10.000 gelden de nieuwe regels niet en blijft btw verschuldigd in het land waar de goederen vandaan verzonden worden.

Meer weten?

Heeft u een webshop of doet u aan dropshipping en heeft u vragen over de gevolgen van de nieuwe btw-regels? Neem dan contact op met de btw-specialisten van Crowe Peak.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl