Nieuws 2 november, 2023

(Mogelijke) wijzigingen 30%-regeling

assurance
Crowe Peak/ Kennisbank/ Nieuws/

(Mogelijke) wijzigingen 30%-regeling

De 30%-regeling, een langdurig onderwerp van discussie, staat momenteel in het middelpunt van aandacht. Eerder schreven we al over de 30% regeling en de wijzigingen per 2023. Recentelijk zijn door de Tweede Kamer twee opmerkelijke amendementen aangenomen. Het eerste amendement betreft de sterke versobering van de 30%-regeling en het tweede betreft de afschaffing van de partiële belastingplicht.

Het belastingplan heeft al groen licht gekregen van de Tweede Kamer en ligt nu ter overweging bij de Eerste Kamer, die hierover in december zal beslissen. Gezien de politieke discussie rondom de 30% regeling, die de laatste tijd verhevigd is, achten wij de kans aanzienlijk dat deze wijzigingen definitief worden doorgevoerd. Daarom willen wij je alvast informeren over de mogelijke gevolgen.

Nieuwe staffelregeling 30%-regeling

De 30%-regeling wordt dus naar alle waarschijnlijkheid herzien. Na de herziening zullen werknemers in plaats van (maximaal) 5 jaar lang een belastingvrije vergoeding van (maximaal) 30% te ontvangen, gedurende de eerste 20 maanden een vergoeding van 30%, de volgende 20 maanden 20%, en de laatste 20 maanden 10% ontvangen. Deze verandering zal niet van toepassing zijn op werknemers die al in december 2023 gebruikmaken van de 30%-regeling, behalve als ze van werkgever veranderen zonder tijdig bij een nieuwe werkgever te starten. In dat geval zullen ze het overgangsrecht verliezen en geldt de nieuwe staffelregeling ook voor hen als ze de 30% regeling in de toekomst opnieuw aanvragen.

Afschaffing partiële buitenlandse belastingplicht

Een ander voordeel dat gekoppeld is aan de 30%-regeling is de partiële buitenlandse belastingplicht. Onder de nu voorliggende wijziging zal de mogelijkheid om te kiezen voor de partiële buitenlandse belastingplicht  vanaf 2025 worden opgeheven. Dit betekent dat werknemers niet meer de mogelijkheid hebben om te kiezen om voor Box 2 en 3 behandeld te worden als niet-inwoner. Concreet gezien betekent dit dat werknemers die de 30%-regeling genieten vanaf 2025 ook belasting moeten betalen over hun inkomen in Box 2 en Box 3. Werknemers die de 30%-regeling al toepassen in december 2023 worden pas vanaf 2027 geconfronteerd met de afschaffing van de partiële buitenlandse belastingplicht.

Laat jezelf tijdig adviseren

De aanstaande fiscale wijzigingen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de organisatie en de medewerkers, onder meer op het beloningsbeleid van expats. Bij Crowe Peak staan we klaar om je te voorzien van hands-on begeleiding, zodat je met vertrouwen door deze overgangsperiode gaat. Wij ondersteunen je in het proactief aanpakken van de veranderingen. Hierdoor minimaliseer je risico’s en waarborg je naleving van de nieuwe regelgeving, zowel voor jou als je medewerkers. Stel je vraag aan een van onze specialisten, we helpen je graag verder.

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact