Nieuws 7 december, 2023

Nieuwe salariscriteria 2024

payroll
Crowe Peak/ Kennisbank/ Nieuws/

Nieuwe salariscriteria 2024

Voor kennismigranten, ICT-vergunningen en houders van een blauwe kaart 

De Nederlandse salariscriteria voor kennismigranten en Intra Corporate Transfer (ICT)-vergunningen worden aangepast. Per 1 januari 2024 gelden de volgende salariscriteria voor deze categorie werknemers.   

Salariscriteria 2024

Werknemers  Salariscriterium  
Hoogopgeleide migranten van 30 jaar of ouder  € 5.331 bruto per maand  
Hoogopgeleide migranten jonger dan 30 jaar  € 3.909 bruto per maand  
Verlaagde salarisnorm (zie hieronder)  € 2.801 bruto per maand  
Europese blauwe kaart (blue card€ 6.245 bruto per maand  
Salariscriteria kennismigranten 2024

Alle nieuwe aanvragen voor verblijfsvergunningen voor kennismigranten vanaf 1 januari 2024 zullen aan deze nieuwe salariscriteria moeten voldoen. De hierboven genoemde salarisnormen zijn ook relevant voor aanvragen die worden ingediend voor de ICT-verblijfsvergunningen en voor kort-verblijf-kennismigranten.

Let op: de hierbovengenoemde salariscriteria zijn:   

  • op basis van leeftijd (met een vrijstelling van de verlaagde salarisnorm); en  
  • bruto per maand, exclusief 8% vakantiegeld.  

Verlaagde salarisnorm

 Het criterium van het verlaagde salaris is van toepassing in de volgende drie gevallen:  

  • de verblijfsvergunning wordt aangevraagd tijdens of onmiddellijk na de verblijfsvergunning voor een oriëntatiejaar voor hoogopgeleiden.
  • de werknemer in kwestie heeft geen verblijfsvergunning voor een oriëntatiejaar voor hoogopgeleiden meer, maar had deze wel. De verblijfsvergunning voor een kennismigrant is aangevraagd binnen 3 jaar na de afstudeerdatum of promotiedatum. Of hij is aangevraagd binnen 3 jaar na de datum waarop de eerdere verblijfsvergunning is verlopen.  
  • de werknemer in kwestie heeft nooit een verblijfsvergunning voor een oriëntatiejaar gehad, maar voldoet wel aan de vereisten voor dat verblijfsdoel. Bijvoorbeeld omdat de werknemer is afgestudeerd, gepromoveerd of onderzoek heeft gedaan volgens de daarvoor geldende eisen. De aanvraag voor de verblijfsvergunning moet binnen 3 jaar na de datum van afstuderen of promotie worden ingediend. Of het moet worden ingediend binnen 3 jaar na de datum waarop de verblijfsvergunning voor onderzoek is verlopen.  

Voor de aanvragen die in het huidige jaar (2023) zijn ingediend met een begindatum in 2023, zijn de salariscriteria van het huidige jaar (2023) dus nog steeds van toepassing, zie hieronder.  

Salariscriteria 2023   

Werknemers  Salariscriterium  
Hoogopgeleide migranten van 30 jaar of ouder  € 5.008 bruto per maand  
Hoogopgeleide migranten jonger dan 30 jaar  € 3.672 bruto per maand  
Verlaagde salarisnorm   € 2.631 bruto per maand  
Europese blauwe kaart (blue card€ 5.867 bruto per maand  
Salariscriteria kennismigranten 2023

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met ons Global Mobility Services team. 

Verlenging van vergunningen  

Het salariscriterium voor het jaar waarin de verblijfsvergunning is aangevraagd, blijft van kracht totdat de verblijfsvergunning moet worden verlengd. Als bijvoorbeeld een verblijfsvergunning is aangevraagd in 2023 voor een periode van 2 jaar, blijft het salariscriterium van 2023 van toepassing tot 2025. Bij verlenging moet rekening worden gehouden met de nieuwe toepasselijke salarisnorm van 2025. Als de werknemer echter is begonnen met werken toen hij jonger was dan 30 jaar en zijn verblijfsvergunning zal worden verlengd bij dezelfde werkgever, blijft de salarisnorm voor personen jonger dan 30 jaar van toepassing van het jaar waarin de verlenging zal worden ingediend. Een voorbeeld: als een werknemer die in januari 2023 is begonnen en een verblijfsvergunning voor 1 jaar heeft gekregen met een salarisnorm van EUR 3.672 (hij was jonger dan 30) in maart 2023 30 wordt, kan zijn huidige werkgever de salarisnorm 2024 voor personen jonger dan 30 (EUR 3.909) gebruiken om zijn verblijfsvergunning te verlengen. Dit geldt alleen als de werknemer voor dezelfde werkgever blijft werken. Als de werknemer van werkgever verandert terwijl hij ouder is dan 30, is zijn nieuwe werkgever verplicht om de salarisnorm voor personen van 30 jaar en ouder (EUR 5.331) te gebruiken.  

 Als je vragen hebt, helpt onze afdeling Global Mobility je graag verder. Aarzel niet om contact op te nemen.  

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact