Zero Trust: een must voor IT-beveiliging
Vertrouwen. Een waarde waar we elke dag mee geconfronteerd worden. Zowel privé, als zakelijk. Wat is er prettiger dan elkaar kunnen vertrouwen? Alhoewel, geen vertrouwen hebben kan een slimme, strategische zet zijn. ‘Zero Trust’ is een securityprincipe dat al meer dan tien jaar geleden is ontworpen. Echter, tot op heden zijn veel organisaties zich nog niet bewust van het bestaan ervan, of worstelen ze met het implementeren.
Wat is Zero Trust?
Zero Trust is geen snelle oplossing, noch een specifieke tool die een organisatie kan implementeren. Zero Trust is een securityprincipe, zoals het in securitylandschap bekende ‘Confidentiality, Integrity & availability’. In het bijzonder is het principe gericht op netwerkarchitectuur en -beveiliging. De essentiële boodschap van Zero Trust? “Never trust, always verify”. Ofwel, blind vertrouwen op eerdere authenticatie is uit den boze. In praktijk betekent dit dat een organisatie haar IT-omgeving dusdanig inricht, dat elk verzoek van een gebruiker continu geauthentiseerd, geautoriseerd en versleuteld wordt. Uiteraard in real-time, ongeacht de locatie van de gebruiker.
De toegevoegde waarde
Sinds de enorme toename van bijvoorbeeld remote werken zijn er ook nieuwe IT-uitdagingen boven komen drijven. Vooral het gemis van een efficiënte aanpak van de nieuwe problematiek rondom IT-beveiliging lijkt een heikel punt voor organisaties. Met de verschuiving van het ‘traditionele’ werken vanaf een kantoorlocatie, met apparatuur uitgegeven door organisaties, naar het ‘nieuwe’ werken vanaf externe locaties met eigen apparatuur (‘bring your own device’) komen nieuwe uitdagingen. In het bijzonder omdat het traditionele IT-model waarbij de organisatie volledig in control is van het netwerk en de hardware niet meer opgaat, en organisaties dus grip verliezen op hun IT-beveiliging.
Zero Trust implementeren helpt organisaties beschermen op een wijze waar andere principes/modellen minder geschikt voor zijn. Voorbeelden van voordelen van Zero Trust zijn het voorkomen en stoppen van malware-infecties, het beter beschermd zijn van telewerkers zonder dat ingeleverd wordt op productiviteit, het versimpelen van beveiligingsoperaties en -werkzaamheden en een beter inzicht in dreigingen ten behoeve van het verbeteren van (proactieve) herstel- en responsewerkzaamheden. Ook het risico op lateraal bewegen door netwerken door kwaadwillenden wordt door de implementatie van Zero Trust verminderd.
100% secure?
Betekent het implementeren van het Zero-Trust-principe dan dat uw organisatie volledig is beschermd? Nee, helaas is een honderd procent bescherming nooit te garanderen. Het implementeren van Zero Trust zorgt er wél voor dat uw organisatie een grote stap vooruit maakt in het volwassenheidsniveau van de (interne) beveiligingsmaatregelen. Implementatie van Zero Trust biedt u dus niet alleen een significante verbetering op securitygebied, maar beperkt ook kosten en complexiteit van systemen terwijl business- en IT-leiders meer gemoedsrust ervaren.
Zero Trust kan op verschillende manieren uitgewerkt worden. Zoals aangegeven is het een netwerkprincipe, dus technische maatregelen maken een groot deel uit van de implementatie. Echter, ook organisatorische maatregelen kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld het beschrijven van het beleid gerelateerd aan logische toegang, informatiebeveiliging en IT kunnen parten spelen in een effectieve implementatie. Zoals vaker het geval is bij beveiliging, is een combinatie van organisatorische en technische maatregelen die adequaat toezien op preventieve en corrigerende daadkracht de optimale combinatie voor IT-beveiliging.
Organisaties weten dat het gebruik van eigen apparatuur en telewerken de toekomst van bedrijfsvoering zijn. Ook aanvallers ontwikkelen zichzelf en hun aanvalsmethoden zo dat ze klaar zijn voor de toekomst. Het is daarom noodzakelijk dat uw organisatie blijft nadenken over beveiliging. Wij raden daarom ook aan om Zero Trust te verkennen, uit te breiden of de implementatie te versnellen. Hoe eerder, hoe beter. Zo voorkomt u dat uw organisatie een aantrekkelijk doelwit is of wordt voor aanvallen van buitenaf.
Worstelt uw organisatie met het ontwerpen en implementeren van IT- en beveiligingsvraagstukken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten en laat hen u verder helpen. Wij leveren onder andere diensten op het gebied van informatie- en cyberbeveiliging en IT projectmanagement.
Gerelateerde kennis
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Laten we snel kennismaken!