Nieuws 22 december, 2023

Update: 30%-regeling in 2024

Internationale payroll
Crowe Peak/ Kennisbank/ Nieuws/

Update: 30%-regeling in 2024

De 30%-regeling, die al geruime tijd onderwerp van discussie is, ondergaat vanaf 2024 wijzigingen in het maximale bruto bedrag en het percentage van de belastingvrije vergoeding.

Voor 2024 gelden twee belangrijke wijzigingen met betrekking tot de 30%-regeling:

  1. Het maximale bedrag voor de 30%-regeling wordt in 2024 beperkt tot de zogenaamde Balkenende-norm, wat neerkomt op €233.000 bruto.
  2. Het percentage van de belastingvrije vergoeding (30%-regeling) zal geleidelijk worden verminderd in de komende jaren.

Het belastingvrije voordeel van 30% is van toepassing gedurende de eerste 20 maanden van de regeling, gevolgd door een vrijstelling van 20% gedurende de volgende 20 maanden, en tot slot een vrijstelling van 10% gedurende de daaropvolgende 20 maanden, op voorwaarde dat de werknemer aan de regelingseisen voldoet.

30% regeling

Belangrijk om te vermelden is dat het amendement niet van toepassing is op werknemers die vóór 1 januari 2024 al gebruikmaken van de 30%-regeling. Indien een werknemer na een onderbreking wordt beschouwd als nieuwe werknemer, geldt de overgangsregeling niet meer.

Op dit moment is het nog niet helder hoe de Nederlandse Belastingdienst situaties zal beoordelen waarin een werknemer bijvoorbeeld op 28 december 2023 begint. Voorlopig gaan we ervan uit dat de startdatum van het dienstverband en de aanvraagdatum bepalend zullen zijn. Dit betekent dat overeenkomsten of opdrachten vóór 1 januari 2024 mogelijk nog onder het “oude regime” van 30% vallen, met een belastingvrije vergoeding gedurende 5 jaar.

Professioneel advies

Als (internationale) werkgever is het essentieel om op de hoogte te zijn van de recente wijzigingen in de 30%-regeling. Wil je weten hoe deze veranderingen jouw internationale werknemers en jouw bedrijf beïnvloeden? Ons Global Mobility Services (GMS) team staat voor je klaar. Neem direct contact met ons op voor persoonlijk advies op maat.

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact