088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		

‘The Art of Smart’: classificatie besluitvorming van internationale ondernemingen in nieuw rapport

Persbericht

 • Atlas Copco en Volvo Group in Zweden delen eerste plaats
 • Diversiteit in geslacht en nationaliteit verbetert de besluitvorming
 • Topscores voor Durf en Innovatie bij de grootste ondernemingen wat betreft marktkapitalisatie

Amsterdam, juni 2018: Atlas Copco en Volvo Group zijn volgens de Crowe 100 Decision-Making Index and Report 2018 ‘s werelds beste zakelijke besluitvormers.

Het nieuwe onderzoek van het internationale accountingnetwerk Crowe is de eerste in zijn soort dat gericht is op sterke, effectieve besluitvorming van corporate leiderschap. In het onderzoek wordt aan de hand van objectieve indicatoren en subjectieve analyses bij de 100 meest winstgevende ondernemingen wereldwijd de besluitvorming beoordeeld op basis van vier componenten: Growth, Diversity, Boldness en Innovation, over een periode van vijf jaar (2013-2017).

Volvo Group, die zwaar materieel produceert, waaronder vrachtwagens, bussen en bouwvoertuigen, kreeg een gedeelde eerste plaats. Volvo heeft zijn succes te danken aan hoge scores op alle vier de besluitvormingscategorieën en heeft de marktkapitalisatie en diversiteit in op één na alle vijf de jaren zien toenemen. Atlas Copco, dat industriële apparatuur produceert en ook in Zweden is gevestigd, scoorde eveneens hoog op alle categorieën.

David Mellor, CEO van Crowe Global, licht dit toe:

“Een van de grootste uitdagingen van corporate leiderschap is sterke en effectieve besluitvorming. Dat blijft de belangrijkste factor voor het onderscheiden van succesvolle ondernemingen en het voorspellen van toekomstig succes.

“Wanneer een belangrijk besluit moet worden genomen, zien alle bedrijven zich geplaatst voor een grote verscheidenheid van variabelen en vele onvoorziene vooroordelen. Door meer te leren over het besluitvormingsproces kunnen bedrijven slimmere beslissingen nemen en blijvende waarde creëren.

“In dit rapport wordt getracht de kenmerken van hoogwaardige besluitvorming in de context van het succes van een onderneming te kwantificeren.”

Johan Daams (bestuursvoorzitter Crowe Foederer) en Gijs Veenenbos (managing partner Crowe Peak) voegen toe: “De wijziging naar single brand Crowe is een belangrijke ontwikkeling voor onze klanten, bedrijf en netwerk. Wij versterken hiermee onze internationale samenwerking, en tegelijkertijd benadrukken wij onze lokale expertise in Nederland.”

Diversiteit in geslacht en nationaliteit verbetert de besluitvorming

Uit de analyse van de raden van bestuur en de C-suite managers in het rapport blijkt dat een gevarieerd corporate team grote voordelen biedt wat betreft besluitvorming.

Klepierre (nummer 8), het Franse vastgoedbeleggingstrust en Europa’s op één na grootste beursgenoteerde mall-operator, bleek de onderneming met de grootste diversiteit te zijn. In 2017 werden respectievelijk meer dan 36% en 80% van de posities in de raad van bestuur en de C-suite bezet door vrouwen en niet-Fransen.

Ook de Franse autofabrikant Peugeot (15) scoorde in het topsegment wat betreft Diversiteit en Groei. Na elk jaar de diversiteit qua geslacht en de algemene diversiteit van haar raad van bestuur te hebben vergroot, had het bedrijf in de periode van vijf jaar ook de grootste groei van de marktkapitalisatie van alle fabrikanten van personenwagens in de index.

Ook bij General Motors (39), BMW Group (52), UnitedHealth Group (36) en Johnson & Johnson (39) werd vastgesteld dat de diversiteitspercentages hoog zijn, omdat een groot aantal vrouwelijke leden zitting heeft in hun raden van bestuur.

Over het geheel genomen ontdekte de Crowe 100 dat veel bedrijven de diversiteit van hun raden van bestuur en C-suites in de onderzochte periode van vijf jaar hebben vergroot. Diversiteitsinitiatieven ter vergroting van de vertegenwoordiging van vrouwen in raden van bestuur en C-suites waren weliswaar succesvol wat betreft vertegenwoordiging in de directiekamer, maar hebben geen evenwicht gebracht, aangezien vrouwen eind 2017 gemiddeld nog maar 17% van deze functies bekleedden.

Topscores voor Durf en Innovatie bij de grootste ondernemingen wat betreft marktkapitalisatie

De 10 grootste bedrijven in de Crowe top 100 wat betreft marktkapitalisatie in 2017, Apple (3), Toyota Motor (52), Johnson & Johnson (39), UnitedHealth Group (36), Cisco Systems (5), Boeing (39), Medtronic (3), Lockheed Martin (15), Daimler (45) en Airbus (77), scoorden gemiddeld anderhalf procent hoger op Durf en bijna twee procent hoger op Innovatie dan de kleinste 10 bedrijven wat betreft marktkapitalisatie in de index. Deze grootste bedrijven scoorden gemiddeld ook hoger dan de top 100 als geheel.

Deze correlatie benadrukt de belangrijke relatie tussen omvang en wendbaarheid, aangezien de grootste bedrijven vaak profiteren van schaalvoordelen en hun rol als trendsetter. Zij moeten echter ook steeds gedurfdere en innovatievere acties blijven nemen om hun plaats in het peloton te behouden. In veel industrieën heeft dit geresulteerd in een golf van overnames of de aankoop van hoogwaardige vastgoedobjecten.

Van de Crowe 100 ondernemingen hebben er 33 hun hoofdzetel in de VS

De Crowe 100 heeft een brede geografische spreiding. Van de top 100 ondernemingen hebben er 33 hun hoofdzetel in de Verenigde Staten, 16 in Japan en 13 in China. Andere locaties met sterke besluitvormers waren Hongkong, Frankrijk en Duitsland, met respectievelijk 8, 7 en 4 ondernemingen.

De geografische trends in de Crowe 100 lieten regionale verschillen zien. Chinese bedrijven scoorden gemiddeld hoger op groei van de marktkapitalisatie in vergelijking met Amerikaanse en Japanse bedrijven.

Voor meer informatie kan het volledige rapport worden geraadpleegd op: http://www.crowe.com/artofsmart.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl