Transfer pricing

Professionele ondersteuning van beleid
tot checks op zakelijke winst
ESG-services

De toenemende complexiteit van zakelijke transacties vereist een grondig begrip van prijsstelling binnen je bedrijf. Niet alleen om te voldoen aan wettelijke vereisten, maar ook om onnodige belasting te vermijden.Wil je zeker zijn van optimale compliance? Onze experts staan je van A tot Z bij.

Welke documentatie is wanneer verplicht 

Voor multinationale ondernemingen met een geconsolideerde groepsomzet van ten minste € 50 miljoen zijn er specifieke documentatievereisten voor transfer pricing. Er moet documentatie opgesteld worden, bestaande uit een wereldwijd groepsdossier en een (Nederlands) lokaal dossier. Deze documenten moeten voldoen aan de vaste inhoudsvereisten die door de OECD en de Nederlandse wetgeving zijn vastgesteld.

Daarnaast zijn groepen met een geconsolideerde omzet van € 750 miljoen verplicht om een Country-by-Country (CBC) rapportage op te stellen en in te dienen. Deze rapportage geeft inzicht in de verdeling van inkomsten, winsten, belastingen en andere relevante economische activiteiten per jurisdictie.

Artikel 29 van de CITA specificeert de documentatievereisten voor belastingbetalers die aan bepaalde normen voldoen. Deze hebben we voor je samengevat in een overzichtelijke tabel. Download het hier!

Een goed transfer pricing beleid is het halve werk 

Een transfer pricing beleid, of “verrekenprijsbeleid”, schetst de aanpak van een onderneming voor de prijsstelling van intercompany transacties. Hoewel niet wettelijk verplicht, focust dit beleid op: 

  • functies van betrokken entiteiten 
  • gebruikte activa 
  • risico’s 
  • zakelijke prijsstelling (“arm’s length”)  

Een goed transfer pricing beleid is cruciaal voor naleving en optimalisatie van belastingvoordelen. Heb je al een beleid of overweeg je er een op te stellen? Ons team staat klaar om je te adviseren en te ondersteunen.

Wat als er (nog) geen transfer pricing documentatie is? 

Voor het internationale groepsdossier en lokale dossier geldt een duidelijke deadline voor beschikbaarheid in de administratie. Als deze documenten ontbreken, kan de inspecteur een boete opleggen en kan de bewijslast worden omgekeerd, wat kan leiden tot aanzienlijke correcties. In geval van ontbrekende documentatie krijg je meestal een termijn van een aantal weken om de documentatie alsnog aan te leveren.

Check van de zakelijke winst 

Een solide onderbouwing van je zakelijke winst is van essentieel belang om aan te tonen dat je transacties en prijsstellingen voldoen aan het zakelijkheidsbeginsel en wettelijke vereisten. Dit is niet alleen cruciaal voor interne besluitvorming maar ook voor externe instanties zoals de fiscus. 

Wij kunnen een grondige check uitvoeren van je financiële gegevens, processen en transacties, zodat je met vertrouwen kunt voldoen aan externe rapportagevereisten. Wij zorgen voor een heldere en overtuigende presentatie van je zakelijke winst. 

Compliant en effectief omgaan met transfer pricing documentatieverplichtingen

Ons team van ervaren professionals heeft diepgaande kennis van lokale en internationale belastingwetten. Wij bieden op maat gemaakte oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en omstandigheden. Laat in het onderstaande contactformulier weten waarbij ondersteuning gewenst is en een van onze experts neemt direct contact op. 

transfer pricing

Heb je een vraag of verzoek?

We reageren binnen één werkdag.

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact