088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Uit- en insluitingsclausule in het nieuwe huwelijksvermogensrecht

In ons vorige artikel over huwelijksvermogensrecht hebben wij uitgelegd dat de wetswijziging ook invloed heeft op uw ondernemingsvermogen. Bent u ten huwelijk gevraagd? Of heeft u zelf de belangrijke vraag gesteld? Houd er in dat geval rekening mee dat het nieuwe huwelijksvermogenstrecht verschillende gevolgen voor u kan hebben.

Oude situatie huwelijksvermogensrecht

Onder het oude huwelijksvermogensrecht schonken ouders vaak aan hun kinderen met een bepaling dat de aangetrouwde kinderen geen recht kregen op de schenking of erfenis. Dit regelden de ouders via een zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ in de schenkingsakte of in hun testament.

Nieuwe situatie huwelijksvermogensrecht

Onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht dat vanaf het begin van dit jaar geldt, is bepaald dat schenkingen en erfenissen vanaf 1 januari 2018 automatisch privé-eigendom blijven van de partner die de schenking of erfenis ontvangt.

Nut en noodzaak uitsluitingsclausule

Het wil niet zeggen dat de uitsluitingsclausule nu niet meer nodig is. Via de huwelijkse voorwaarden kunnen de kinderen namelijk afspreken dat er sprake is van een gemeenschap van goederen.

Ook wordt het  mogelijk om bij een schenking of in een testament de tegenovergestelde situatie te regelen via een zogenaamde ‘insluitingsclausule’. Ouders kunnen bij zowel een schenking als in een testament bepalen dat de schenking of de erfenis juist wel gemeenschappelijk eigendom van beide partners wordt. Dit kan in bepaalde situaties fiscaal aantrekkelijk zijn.

Opdringen vermogen

Bij de totstandkoming van het nieuwe huwelijksvermogensrecht is overigens afgesproken dat niemand aan echtgenoten vermogen kan opdringen. Echtgenoten kunnen de insluitingsclausule van hun ouders dan ook verwerpen in hun eigen huwelijksvoorwaarden. In dat geval wordt het ingesloten vermogen toch als privévermogen aangemerkt.

Wilt u meer weten over de uitsluitings- en  insluitingsclausules in huwelijkse voorwaarden? Bent u benieuwd wanneer een fiscaal voordeel kan worden behaald? Neem dan vrijblijvend contact op met Crowe Peak.

 

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl