088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Uitstel betaling van vakantiegeld

Het is voor de meeste organisaties gebruikelijk dat het vakantiegeld in de maand mei (of juni) wordt uitbetaald aan hun werknemers. Door de huidige omstandigheden rondom het coronavirus kan het voor werkgevers erg moeilijk zijn om aan hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Lees meer over het Coronavirus in onze hub

Mag een werkgever de betaling van het vakantiegeld in mei uitstellen?

Volgens de wet dient het opgebouwde vakantiegeld over de maanden juni t/m mei uiterlijk op 30 juni te zijn uitbetaald. Het kan ook zijn dat werkgevers ervoor hebben gekozen om op een ander moment het vakantiegeld uit te betalen, bijvoorbeeld per maand. Dit is geregeld in een schriftelijke overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer, zoals een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of een individuele arbeidsovereenkomst.

Als er betalingsproblemen zijn bij een werkgever, kan de werkgever de werknemers verzoeken om het vakantiegeld op een later tijdstip of in termijnen te betalen. De werkgever dient wel instemming van de werknemer hiervoor te hebben. Leg dit dus schriftelijk vast.

Is een werknemer het geld kwijt wanneer een werkgever failliet gaat?

Als de rechter de werkgever failliet verklaart, kan de werknemer zich melden bij het UWV. Het UWV betaalt dan een uitkering aan de werknemer. Deze uitkering bevat: (achterstallig) loon, vakantiegeld, vakantiedagen, niet-afgedragen pensioenpremies en bijdragen aan het tijdspaarfonds.

Verzachting financiële gevolgen door coronavirus

De mogelijkheid die wordt geboden om het vakantiegeld op een later tijdstip te voldoen, biedt de mogelijkheid voor ondernemers deze zware periode te doorstaan.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een schriftelijke overeenkomst voor instemming van de werknemer of heeft u andere vragen met betrekking tot het vakantiegeld? Neem dan contact op met de adviseurs van Crowe Peak.

 

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl