088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		

Vermogensplanning: Bijzondere beleggingen  

Bij beleggingen gaat het om het behalen van rendement. Sinds de inkomsten van het beleggingsvermogen worden belast als inkomen uit sparen en beleggen (box 3) maakt de vorm van het rendement eigenlijk niet meer uit. Zijn er beleggingen die fiscaal geheel zijn vrijgesteld?

Belasten van fictief rendement

U wordt belast over een fictief rendement over de waarde van uw beleggingen. Het maakt niet uit of de belegging in waarde stijgt, dan wel rente of dividend uitkeert: u wordt belast over de  waarde van uw beleggingen. Als belegger kunt u kiezen voor beleggingen die vooral inzetten op waardestijgingen of op uitkering van rente of dividend. Fiscaal gezien is er geen verschil in behandeling. 

Er is een verband tussen het risico dat een belegger bereid is om te lopen en het mogelijke rendement. Als u als belegger bereid bent om forse risico’s te nemen dan kunt u een hoger rendement behalen, waarbij het mogelijk is (een deel van) uw geld te verliezen als een negatief risico zich voordoet. Fiscaal lijkt er over de beleggingen zelf dus weinig interessants op te merken. Alles wordt belast in box 3. Of zijn er uitzonderingen?

Fiscale vrijstellingen

Toch biedt de fiscale wet een aantal vrijstellingen voor beleggingen. Deze beleggingen zijn zeker niet voor iedereen geschikt, maar toch is het wellicht goed om hier eens over na te denken. De mogelijkheden zijn als volgt:

 • Bossen, natuurterreinen en landgoederen volgens de Natuurschoonwet (onbebouwd). Deze vermogensbestanddelen kenmerken zich doorgaans door zeer lage (mogelijk zelfs negatieve) rendementen. Aan de andere kant zijn er beleggers die vanuit een stuk gevoelde maatschappelijke betrokkenheid hierin investeren. Deze beleggingen zijn vrijgesteld in box 3.
 • Voorwerpen van kunst en wetenschap, die niet hoofdzakelijk ter belegging worden gehouden. Een kostbare kunstverzameling is dus vrijgesteld in box 3. Of kunst voor u een geschikte manier is om vermogen onbelast te maken is sterk afhankelijk van uw smaak en perspectief. De Belastingdienst heeft een hele moeilijke positie om aan te tonen dat een voorwerp hoofdzakelijk ter belegging wordt gehouden. Uitgebreide (zeer waardevolle) kunstverzamelingen gaan goed, zij worden niet belast in box 3. De Hoge Raad heeft echter een streep gezet door een vooraf opgezette constructie met kunstverhuur aan een museum met een gegarandeerd rendement van 8% in combinatie met giftenaftrek aan het museum, deze constructie was al te gekunsteld.
 • Groene beleggingen tot €57.845 (met fiscale partner: €115.690). De wet omschrijft vrij uitgebreid wat groene beleggingen zijn. Aanbieders van deze producten zullen zeker op de fiscale vrijstelling wijzen. Een belangrijk voordeel van deze beleggingen is de ook de korting voor groene beleggingen: U krijgt 0,7% van de waarde van de vrijgestelde beleggingen als extra (heffings)korting op uw verschuldigde belasting. Dat is op zichzelf al een rendement wat op menige spaarrekening niet wordt behaald.

Gevolgen beleggingen voor uw vermogen?

Het plannen van vermogen is belangrijk, niet alleen voor nu, maar ook voor uw pensioen. Wilt u weten wat de gevolgen zijn van beleggingen op uw vermogen of kijken naar andere mogelijkheden wat u met uw vermogen kunt doen? Neem contact op met een adviseur van Private Client Services.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl