088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Vermogensplanning: Sparen voor uw pensioen

In het vorige artikel over vermogensplanning is aangegeven waarom het maken van een vermogensplanning zo belangrijk is. Met vermogen kunt u bijvoorbeeld sparen of beleggen. U betaalt dan vermogensrendementsheffing. Over dit extra spaarpotje betaalt u graag zo min mogelijk belasting. Wat zijn daar voor de mogelijkheden?

Aftrekpost bij alternatieve vorm van sparen

Een alternatieve vorm van sparen is in de vorm van een lijfrente- of bankspaarproduct. Hierbij legt u als ondernemer eenmalig of periodiek een bedrag in om te zijner tijd een maandelijkse uitkering te ontvangen. Over dit spaartegoed betaalt u geen vermogensrendementsheffing. Betaalde premies kunnen onder voorwaarden als aftrekpost in de belastingaangifte  worden opgevoerd. Dit mag als er in een jaar een pensioentekort is.

Hoe hoog de aftrekpost daadwerkelijk is, hangt af van de beschikbare (jaar- en reserverings)ruimte. Deze ruimte is te berekenen aan de hand van de jaaropgave. Hierbij is een opgave nodig van uw pensioenaangroei. Op het moment dat de lijfrente gaat uitkeren, dient er inkomstenbelasting betaald te worden over dit bedrag. Afhankelijk van eventueel ander inkomen vanaf de AOW-datum, zijn de uitkeringen vanaf dat moment belast tegen een lager tarief.

Sparen in de BV

Een andere vorm van fiscaal voordelig sparen voor de oudedag kan zijn om te (gaan) sparen in de BV.  De vennootschap keert de netto-winst in dat geval niet uit, maar houdt dit aan als spaargeld of beleggingen. Over het rendement is vennootschapsbelasting verschuldigd. Mocht het geld nodig zijn voor de oudedag, dan is het mogelijk om de benodigde liquiditeiten uit de BV te halen. In dat geval is er 26,9% belasting verschuldigd in box 2 (tarief 2021). In geval van lagere bruto-rendementen, is het sparen in de BV fiscaal gezien voordeliger dan sparen in box 3.

Pensioen verzekeren

Nog een variant om te sparen voor uw ‘oudedag’ is het verzekeren van uw pensioen bij een externe verzekeringsmaatschappij. Dit kan voordelig zijn omdat het pensioen is veiliggesteld buiten de risicosfeer van de onderneming. Ook het langleven-risico is afgedekt. De verzekeringsmaatschappij zal blijven uitbetalen zolang iemand leeft, zonder eindleeftijd.

Advies over sparen voor uw pensioen

Iedere variant kent zijn eigen voor- en nadelen. Wilt u weten welke vorm of combinatie van vormen van sparen voor de ‘oudedag’ het beste bij u past? Neem dan contact op met de adviseurs van Crowe Peak. Wij helpen u graag verder.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl