088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Vermogensplanning: Zin of onzin?

Vermogensplanning is steeds populairder. De vraag naar advies over vermogensplanning richting (vermogende) cliënten neemt de afgelopen jaren dan ook enorm toe. Wat is eigenlijk vermogensplanning? Wanneer is het zinvol om er over na te denken?

Wat te doen met uw vermogen?Eindejaarstips voor de woningeigenaar

Het leven kent een aantal fasen en daarbij horen verschillende financiële behoeften. Als ondernemer is gedurende uw actief ondernemerschap het reilen en zeilen van uw onderneming het meest belangrijk. Goed zorgen voor ‘de oude dag’ heeft voor veel ondernemers een lage prioriteit. Maar, hoe is de zorg voor bijvoorbeeld partner en kinderen geregeld als u onverwachts zou wegvallen? Moet de eigen woning dan verkocht worden en kunnen de kinderen nog wel studeren? Dit zijn vragen om rekening mee te houden tijdens vermogensplanning.

Wanneer de onderneming succesvol is, zal er op enig moment geld overblijven dat buiten het ondernemingsrisico gehouden moet worden. Veelal zal er een dividenduitkering plaatsvinden naar de holding. Ondernemers vragen zich dan vaak af: Moet het geld in de holding blijven en moet ik daar mee gaan beleggen? Moet ik het geld in privébezit houden? Loopt de bedrijfsopvolgingsregeling gevaar als er teveel beleggingsvermogen in de holding komt?

Fiscale gevolgen einde ondernemerschap

Tegen het einde van het ondernemerschap staat de bedrijfsopvolging centraal. Bij familiebedrijven moet er een goede opvolging naar de volgende generatie geregeld zijn, waarbij de generatie die afscheid neemt een goede oudedag moet hebben. Als het bedrijf aan een derde wordt verkocht, komt er een groot bedrag binnen, waarvoor een slimme bestemming gezocht moet worden om zonder financiële zorgen te kunnen leven. Hoe wilt u dit vermogen beleggen? Welke risico’s bent u bereid te nemen? Is het een probleem om iets in te teren op het vermogen?

Ook het fiscaal vriendelijk doorgeven van het vermogen aan de erfgenamen is een onderwerp dat besproken moet worden. Per slot van rekening heeft u niet heel hard gewerkt om tegen het einde een groot deel af te dragen aan de fiscus. Wellicht wilt u nu al een deel van het vermogen schenken aan toekomstige erfgenamen? Overdracht met ‘de warme hand’ geeft vaak meer plezier dan met ‘de koude hand’ en kan tot aanzienlijke belastingbesparingen leiden.

Vermogensplanning is meer dan een rekensom

Vaak lijkt vermogensplanning versmald te worden tot een Excel-bestand, waarbij het vermogen tegen een bepaald (rente) opbrengstpercentage wordt doorgerekend onder aftrek van uw privébestedingen. Wij vinden dit een heel beperkte opvatting.

Vermogensplanning gaat over uw behoeften, opvattingen en plannen in alle fasen van uw leven. Daarom moet vermogensplanning ook geregeld worden besproken en worden herzien als uw situatie, behoeften en/of opvattingen veranderen. Uw plannen bepalen de bestemming, vermogensplanning is het kompas om er daadwerkelijk te komen. Neem contact op met Crowe Peak voor het maken van een vrijblijvende afspraak over uw vermogensplanning.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl