088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Wat en waarom het UBO-register?

Als gevolg van de implementatie van de Europese anti-witwasrichtlijn worden de regels ter voorkoming van witwassing aangescherpt. Een belangrijk gevolg van de nieuwe richtlijn is het nieuwe UBO-register. Vanaf 2020 zijn ondernemingen verplicht zich in te schrijven in het UBO-register. Entiteiten waarvan de UBO-gegevens moet worden geregistreerd, krijgen 18 maanden de tijd om opgave van hun UBO-gegevens te doen.

Lees ook: UBO-register – hoe zit het met de privacy?

Wat is het UBO-register?

Het UBO-register is een nieuw onderdeel van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, waarin wordt vastgelegd wie de uiteindelijke belanghebbende van een onderneming is. In het register wordt opgenomen zijn de identiteitsgegevens van de UBO en de grootte van het belang. De gegevens in het register zijn gedeeltelijk openbaar en gedeeltelijk beschermd.

Waarom een UBO-register?

Met het UBO-register wordt beoogd om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan, denk daarbij aan witwassen, belastingontduiking en fraude. Ook zijn er voordelen voor rechtspersonen en vennootschappen welke een wettelijke plicht hebben om onderzoek te verrichten naar hun cliënten, denk daarbij aan bijvoorbeeld banken, advocaten of notarissen. Ten slotte kunnen personen en organisaties beter worden geïnformeerd over met wie ze zaken doen. Er mag niet uitsluitend op het register worden afgegaan. Als blijkt dat de UBO-registratie afwijkt van de werkelijkheid moet dit aan de Kamer van Koophandel worden gemeld.

Voor wie geldt de UBO-registratieplicht?

De UBO-registratieplicht geldt onder andere voor niet- beursgenoteerde nv’s, bv’s, stichtingen, verenigingen, coöperaties, maatschappen, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen. De UBO-registratieplicht geldt niet voor beursgenoteerde vennootschappen, eenmanszaken, publiekrechtelijke rechtspersonen, vve’s en kerkgenootschappen. UBO’s van buitenlandse ondernemingen worden niet in het register opgenomen.

Het UBO-register in andere EU-landen

De UBO-registratieplicht geldt niet alleen voor Nederland maar ook voor de rest van de EU. De deadline voor implementatie lag officieel op 26 juni 2017, echter hebben slechts enkele landen deze deadline gehaald. Inmiddels is in veel landen zoals Duitsland en Frankrijk is het UBO register al in werking getreden. Enkele andere landen zijn nog bezig met het wetgevingsproces. Er zijn wel wat verschillen tussen de wetgeving van de verschillende lidstaten, bijvoorbeeld over de op te geven informatie en over de vraag wie kwalificeert als UBO.

Bent u ondernemer en wilt u weten of uw gegevens in het nieuwe register opgenomen zullen worden? Klik hier voor informatie over wie als ‘UBO’ kwalificeert.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl