De werkkostenregeling (WKR) is verplicht voor alle werkgevers. Het correct toepassen van deze regeling is van essentieel belang om te voldoen aan wettelijke vereisten en fiscale sancties te voorkomen. Maar: de WKR is niet alleen een regeling waar je aan moet voldoen. Door juiste inzet van de WKR kun je werknemers motiveren, fiscale voordelen behalen en tegelijkertijd de efficiëntie van je bedrijfsvoering verbeteren. Met advies van Crowe Peak haalt jouw organisatie alles uit de WKR.
Wat is de werkkostenregeling (WKR)?
De WKR omvat de fiscale regels waarmee werkgevers vergoedingen en verstrekkingen onbelast kunnen aanbieden aan hun werknemers. De bekendste hiervan is de “vrije ruimte”. Deze vrije ruimte wordt voor elke organisatie jaarlijks vastgesteld als een percentage van de totale fiscale loonsom. Als de onbelaste vergoedingen boven de vrije ruimte komen, dan betaal je als werkgever 80% eindheffing over dat meerdere. Het op de juiste manier plannen en indelen van het gebruik van de vrije ruimte is daarmee van vitaal belang voor elke werkgever. Niet alleen om naheffingen te voorkomen, maar ook om een vergoedingenpakket aan te bieden dat bij je werknemers en je organisatie past.
Vragen over de werkkostenregeling?
Vul het contactformulier in, we reageren binnen één werkdag.
Contact
De werkkostenregeling kan je helpen bij:
- Fiscale voordelen: Door de WKR juist te gebruiken, kun je fiscale voordelen behalen en belastingbesparingen realiseren.
- Motiveren van werknemers: De WKR biedt werkgevers de mogelijkheid om werknemers te belonen en te motiveren met extra voordelen, wat de betrokkenheid en tevredenheid van het personeel kan vergroten.
- Aantrekken van personeel: Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen een doorslaggevende factor zijn bij het aantrekken en behouden van werknemers.
- Efficiënte administratie: De WKR vereenvoudigt de administratieve lasten en maakt het gemakkelijker om vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te beheren. Daarvoor is wel nodig dat dit vooraf goed wordt opgezet.
- Compliance en naleving van wet- en regelgeving: Het correct toepassen van de WKR zorgt ervoor dat jouw organisatie voldoet aan wettelijke vereisten en juridische risico’s minimaliseert.
Uit welke elementen is de WKR opgebouwd?
- Vrije ruimte: Dit is het bedrag dat een werkgever mag besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Tot een loonsom van € 400.000,- is 3% van de loonsom de vrije ruimte, wanneer de loonsom boven de € 400.000,- is, bouw je over het meerdere 1.18% vrije ruimte op. Kosten die binnen deze vrije ruimte vallen, worden niet als loon beschouwd en zijn daarom onbelast.
- Gerichte vrijstellingen: Sommige vergoedingen en verstrekkingen vallen onder “gerichte vrijstellingen” en zijn altijd onbelast, ongeacht de hoogte van de vrije ruimte. Voorbeelden zijn reiskosten, zakelijke maaltijden en arbovoorzieningen op de werkplek.
- Nihilwaarderingen: Bepaalde verstrekkingen worden als nihil gewaardeerd en zijn daardoor in feite onbelast. Dit geldt bijvoorbeeld voor ter beschikking gestelde zakelijke telefoons en computers.
- Intermediaire kosten: Kosten die werknemers voorschieten en die later door de werkgever worden vergoed, vallen meestal niet onder de WKR en zijn daarmee niet belast.
- Overige vergoedingen en verstrekkingen: Vergoedingen en verstrekkingen die niet onder gerichte vrijstellingen of nihilwaarderingen vallen, worden binnen de vrije ruimte van de WKR beoordeeld.
- Eindheffing: Als de totale kosten voor vergoedingen en verstrekkingen de vrije ruimte overschrijden, moeten de extra kosten als loon worden beschouwd en worden ze belast met een eindheffing van 80%.
Crowe Peak staat klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te voorzien van gedegen advies. We begrijpen dat elke organisatie uniek is. Daarom helpen we graag door:
- Een efficiënt WKR-beleid op te zetten dat bij jouw organisatie past.
- Advies te geven over welke vergoedingen en verstrekkingen binnen de WKR vallen.
- Je bij te staan bij de administratieve verplichtingen en rapportages.
- Fiscale optimalisatie te realiseren binnen de WKR.
Laat via het contactformulier weten waarbij we kunnen helpen. We nemen binnen één werkdag contact met je op.