Het anoniementarief, wat is dat?

Het anoniementarief

Zowel de werkgever als de werknemer hebben bepaalde verplichtingen bij het aangaan van een dienstbetrekking. Belangrijk is dat de identiteit van een werknemer op juiste wijze wordt vastgesteld en dat de werknemer bepaalde gegevens aanlevert ten behoeve van de loonadministratie. Wordt niet aan de wettelijke verplichtingen voldaan, dan dient het zogenoemde anoniementarief te worden toegepast. Maar wat houdt dat precies in? 

Toepassen anoniementarief 

Er is een aantal situaties waarin het anoniementarief moet worden toegepast. Dit is het geval indien de werknemer de benodigde gegevens voor de loonadministratie niet tijdig aanlevert (vóór aanvang van de dienstbetrekking of op de eerste werkdag als de werknemer op die dag wordt aangenomen) of als de werkgever de identiteit van de werknemer niet (juist) vaststelt. Daarnaast moet het anoniementarief worden toegepast als de werkgever de gegevens niet (juist) bewaart in de loonadministratie of als de werkgever onjuiste gegevens van de werknemer heeft ontvangen en hiervan op de hoogte is of had moeten zijn. Het anoniementarief is ook van toepassing als de werknemer geen geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning heeft. 

Gevolgen anoniementarief 

Toepassing van het anoniementarief houdt in dat de werkgever een standaardtarief van 52% aan loonbelasting en premie volksverzekeringen inhoudt op het loon van de werknemer. Er mag hierbij geen rekening worden gehouden met toepassing van de loonheffingskorting. Dit resulteert dus in een aanzienlijke inhouding voor de werknemer en een sterk verlaagd nettoloon. Voor de werkgever heeft toepassing van het anoniementarief tot gevolg dat er geen rekening mag worden gehouden met het maximumpremieloon voor de premies werknemersverzekeringen en de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit kan voor de werkgever dus tevens resulteren in aanzienlijk hogere werkgeverslasten. Toepassing van het anoniementarief is dus een maatregel die beter kan worden voorkomen. Dit kan simpelweg door het voldoen aan de wettelijke (administratieve) verplichtingen. 

Correctie salarisadministratie 

Indien de werkgever op een later moment wel de relevante gegevens ontvangt en aan de wettelijke verplichtingen voldoet, mag toepassing van het anoniementarief achterwege blijven. Dit geldt tevens voor de voorgaande maanden waarin het anoniementarief is toegepast; deze mogen (met terugwerkende kracht) worden gecorrigeerd indien de medewerker pas later een BSN-nummer heeft verkregen.

Verrekening 

Bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting kan de werknemer uiteindelijk de te veel betaalde loonbelasting/premie volksverzekeringen terugvragen van de Belastingdienst. Het is dan ook van belang dat de werknemer zijn of haar aangifte inkomstenbelasting doet (het liefst vóór 1 april, zodat de werknemer vóór 1 juli al bericht krijgt van de Belastingdienst). De werkgever kan op haar beurt mogelijk de te veel afgedragen premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw binnen het jaar verrekenen met volgende maanden door middel van de systematiek van het ‘voortschrijdend cumulatief rekenen’ (VCR). 

Leven er in jouw organisatie vragen over het toepassen van het anoniementarief of andere verplichtingen van de werkgever? Neem dan contact op met de specialisten van Crowe Peak. Wij helpen graag verder. 

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact