Nieuws 13 maart, 2024

AI en payroll: een gouden combinatie  

payroll AI
Crowe Peak/ Kennisbank/ Nieuws/

AI en payroll: een gouden combinatie  

Een efficiëntere en meer data-gedreven salarisadministratie met Crowe Peak 

Dat kunstmatige intelligentie (AI) de wijze waarop bedrijven opereren ingrijpend gaat veranderen is voor de meeste professionals inmiddels een gegeven. Met gebruik van AI kunnen veel bedrijfsprocessen immers meer doelgericht, meer data-gedreven of simpelweg efficiënter worden ingericht. Ook op het gebied van payroll zijn in het laatste decennium al flink wat moderniseringsslagen gemaakt en verwachten we met de opkomst van AI meer significante veranderingen. In dit artikel geven de payroll-experts van Crowe Peak een overzicht van de grootste voordelen van de introductie van AI in de wereld van salarisadministratie. Meer weten over onze systemen en werkmethoden? Neem contact op.  

Automatisering van payrollprocessen   

Eén van de meest in het oog springende effecten van AI op payroll in Nederland is de automatisering van traditioneel arbeidsintensieve en foutgevoelige processen, zoals de invoer van variabele beloningen, de check op de juiste loonbelastingafdrachten, het opsporen van (mogelijke) fraude en het aanmaken van verscheidene analyses en rapportages. Hoewel de foutgevoeligheid van vele payrollsystemen al is afgenomen met het beter worden van steeds innoverende payrollsoftware, kunnen vele payrolltaken met gebruik van AI programma’s, zoals een chatbot voor vragen over loonstroken en onboarding of automatisch gegenereerde payrollrapportages, nog verder geautomatiseerd uitgevoerd worden. Dit resulteert in aanzienlijke tijdsbesparingen en een nog verdergaande vermindering van menselijke fouten. 

Betere analyse en voorspellende modellen  

 Een ander belangrijk aspect van de impact van AI op payroll in Nederland is de mogelijkheid tot toepassing van geavanceerde analyses en voorspellende modellen. Door gebruik te maken van machine-learning-algoritmen kunnen organisaties inzicht krijgen in trends en patronen in payrollgegevens, waardoor ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Bedrijven kunnen daarmee AI gebruiken om voorspellingen te doen over toekomstige salarisbehoeften. Ook kunnen ze met kunstmatige intelligentie budgettering optimaliseren en personeelsplanning verbeteren. Kortom: AI stelt organisaties in staat om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en zo concurrentievoordelen te behalen. Overleggen welke AI-oplossingen met de payroll van jouw organisatie een schat aan mogelijkheden kunnen ontketenen? Neem contact op met onze payroll experts via dit formulier of 088-2055000. 

Personalisatie van beloningsstructuren 

Een opkomende trend in de Nederlandse payrollsector is verder de personalisatie van beloningsstructuren met behulp van AI. Door gebruik te maken van gegevens over prestaties, ervaring en vaardigheden van werknemers, kunnen organisaties salarisstructuren op maat maken op basis van individuele verdiensten en bijdragen. Om dergelijke programma’s goed uit te rollen binnen je organisatie en aan te laten sluiten bij een modern HR beleid is van belang te kiezen voor een payrollprogramma dat precies aansluit bij de aard van je bedrijf. Advies nodig op dit gebied? Onze HR-, payroll- en technology-adviseurs bespreken graag de AI-mogelijkheden voor jouw onderneming.  

Betere naleving van wet- en regelgeving 

Naast het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van payrollprocessen, speelt AI ook een cruciale rol bij het waarborgen van naleving van wet- en regelgeving. Met toenemende regeldruk op het gebied van payroll, die is ontstaan door onder meer de invoering van  de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit en de meer gecompliceerde uitvoering van de 30%-regeling is het van essentieel belang voor organisaties om compliance te waarborgen.  

AI-gestuurde systemen kunnen worden gebruikt om risico’s te identificeren en te beheren, zoals fouten in de berekening van lonen en nalevingskwesties met betrekking tot arbeidscontracten. Daarnaast kan het helpen regels die lastig uit te voeren zijn, zoals die uit de Wet verbetering poortwachter en die uit het Arbeidstijdenbesluit, nauwkeuriger na te leven.  In het geval van het Arbeidstijdenbesluit, is het bijvoorbeeld lastig om nauwkeurig bij te houden hoeveel uren iemand per (wisselende) periode mag werken. AI kan deze controle gemakkelijk, consistent en op doorlopende basis uitvoeren.  

Crowe Peak: voor payrolls van de toekomst  

Kunstmatige intelligentie zal een steeds duidelijkere impact hebben op payrollmanagement, zowel op het gebied van automatisering van processen als geavanceerde analyses en personalisatie van beloningsstructuren. Terwijl Nederlandse organisaties blijven innoveren en zich aanpassen aan deze technologische verschuivingen, is het van cruciaal belang om de ethische en juridische implicaties van AI te overwegen, met name op het gebied van gegevensbescherming en privacy. In dat verband doen organisaties met een complexe, omvangrijke, dan wel internationale payroll er goed aan om met een interdisicplinair adviseur de kansen en risico’s van AI-gestuurd payrollmanagement te verkennen. Crowe Peak biedt thuis aan gespecialiseerde en zeer gedreven payrollexperts, HR specialisten, juristen, fiscalisten, technology (AI) consultants en financieel adviseurs. Dit team van professionals staat klaar voor jouw bedrijf en jouw personeel. Nu en in de toekomst. Neem vandaag contact op voor een persoonlijk introductiegesprek of neem contact op met je vaste adviseur voor de mogelijkheden op het gebied van payroll en AI.  

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact