Nieuws 16 april, 2024

Percentages belastingrente verhoogd

Crowe Peak/ Kennisbank/ Nieuws/

Percentages belastingrente verhoogd

Gebruik maken van de voorlopige aanslagregeling? Actie nodig voor 1 mei 

Recentelijk zijn de belastingrentepercentages aangepast, wat belangrijke implicaties heeft voor zowel bedrijven als individuen die gebruik maken van de voorlopige aanslagregeling. Het renteniveau voor de verschillende belastingmiddelen zijn aanzienlijk gestegen. In dit kader is voor belastingbetalers van essentieel belang om tijdig, in ieder geval vóór 1 mei, een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen. Hulp nodig bij dit proces? De belastingadviseurs van Crowe Peak staan klaar om jou en jouw bedrijf te helpen.  

Verhoging belastingrentepercentages 

Sinds dit jaar zijn de belastingrentepercentages gewijzigd. Het gaat hierbij om de volgende belastingen en bijbehorende percentages:  

  • Vennootschapsbelasting: het percentage voor de vennootschapsbelasting is verhoogd van 8% naar 10%. 
  • Overige belastingen: voor andere belastingen, zoals de inkomstenbelasting, bedraagt het percentage belastingrente vanaf 1 januari 2024 7,5%. 

Belastingrente wordt in rekening gebracht wanneer de Belastingdienst de aanslag niet tijdig kan vaststellen. Dit kan gebeuren als er niet op tijd aangifte wordt gedaan of als de voorlopige aanslag achteraf lager blijkt te zijn dan de definitieve aanslag. In dergelijke gevallen wordt belastingrente berekend over de verschuldigde bedragen. 

Neem actie voor 1 mei aanstaande! 

Om belastingrente te voorkomen is het voor het belastingjaar 2023 van belang om vóór 1 mei aanstaande de aangifte inkomstenbelasting en vóór 1 juni de aangifte vennootschapsbelasting te hebben ingediend óf tijdig, dat wil zeggen vóór 1 mei aanstaande, een voorlopige aanslag te hebben aangevraagd die aansluit op de naar verwachting te betalen belasting over 2023. Neem daarom deze maand nog actie om onnodige rentebetalingen te voorkomen.  

Als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een voorlopige aanslag, kun je contact opnemen met je vaste aanspreekpunt bij Crowe Peak. Wij staan klaar om je te assisteren en ervoor te zorgen dat je geen onnodige belastingrente hoeft te betalen. Weten wat Crowe Peak kan doen voor jouw bedrijf? Neem hier contact op.  

Crowe peak

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Laten we snel kennismaken!

Contact