088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Bereid een bedrijfsopvolging binnen de familie goed voor

Recent heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de belastingvrijstelling van schenk- en erfbelasting bij een bedrijfsopvolging binnen de familie. Deze belangrijke, maar best complexe regeling staat bekend als de bedrijfsopvolgingsregeling, ook wel de ‘BOR’ genoemd.

De regeling voor (familie)bedrijven houdt in dat er onder voorwaarden over ruim een miljoen ondernemingsvermogen geen schenk (of erf)belasting verschuldigd is, indien de onderneming wordt overgedragen naar de volgende generatie. Boven dit bedrag geldt nog eens dat 83% van de overgang is vrijgesteld.

Een fiscaal zeer interessante regeling waar over nog al eens verschil van mening bestaat met de belastingdienst over de juiste toepassing ervan. Het zal geen verbazing wekken dat de belastingdienst de toepassing van de regeling (vanwege haar succes) probeert te beperken.

Ondernemingsvermogen

Een belangrijke voorwaarde voor toepassing van de regeling is dat het moet gaan om ondernemingsvermogen. Wat is precies ondernemingsvermogen en wanneer is daar geen sprake van? Deze problematiek vormt voer voor veel discussie. Zo vinden veel eigenaren van vastgoedportefeuilles bijvoorbeeld dat zij ook fiscaal vriendelijk moeten kunnen schenken en erven.

In de recente uitspraak van de Hoge Raad ging het over de uitleg van verschillende voorwaarden om de vrijstelling toe te passen. De belastingdienst wenste de uitbreiding van een bedrijf (na acquisitie van een ander bedrijf) niet tot de vrijstelling te rekenen. De hoogste rechter moest er aan te pas komen om de zuinige visie van de belastingdienst te corrigeren. Het nieuw gekochte bedrijfsonderdeel is volgens de rechter opgegaan in het al langer in bezit zijnde bedrijf. De BOR en vrijstelling kan in die situatie wel degelijk worden toegepast.

De belastingdienst maakt het u dus niet makkelijk bij gebruik van de BOR. Laat u tijdig adviseren door uw adviseur bij Crowe Peak. Wij maken graag inzichtelijk wat de recente uitspraak van de Hoge Raad betekent voor uw  situatie. Neem hiervoor graag contact met ons op. Ook kunt u uiteraard met andere vragen over de BOR bij onze adviseurs terecht.

 

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl