088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Blog: De “innovatieve” accountant

Onlangs is er door één van de grote accountantskantoren het eerste Standard Business Reporting (SBR) afgetekend. Vanaf 1 januari 2018 zijn middelgrote ondernemingen (in de regel) verplicht om een jaarrekening in SBR-formaat, digitaal af te leveren bij de Kamer van Koophandel. Voor ons accountants natuurlijk een mijlpaal en iets om te vieren. Wat zal de champagne gevloeid hebben bij het zetten van de digitale handtekening op dit prachtig staaltje innovatie! Nederland is het eerste land ter wereld dat SBR Assurance toepast. Chapeau!

Wat is Standard Business Reporting (SBR)?

Voor degenen die nog niet weten wat SBR is leg ik het kort uit. SBR is gebaseerd op XBRL (eXtensible Business Reporting Language), een open standaard systeem, welke gebruikt kan worden voor uitwisseling van gegevens. XBRL is op haar beurt weer gebaseerd op XML (eXtensible Markup Language). Dit is een open toegankelijk systeem voor de zinsbouw van formele opmaaktalen, waarmee men gestructureerde gegevens kan weergeven in de vorm van ‘platte tekst’. Volgt u het nog? Of bent u inmiddels net als ik al verveeld geraakt en droomt u langzaam weg naar de wereld van Blockchain, Cryptocurrency en de megawinsten die u behaald zou hebben als u toch die ene vriend had geloofd die wel was ingestapt een paar jaar geleden?

Big data

Deze column zou net als vele andere columns op de stapel kunnen belanden met de vele data die dagelijks op ons afkomt. Data, waarvan velen vooraf hopen dat het informatieve waarde heeft, informatie geeft om beslissingen op te baseren, informatie om keuzes te maken.

Accountants worstelen in hun dagelijkse praktijk ook met dit probleem. Klanten verwerken steeds meer data en deze data is steeds beter concreet te verkrijgen uit de applicaties die draaien bij deze klanten. “Yes, het is weer gelukt om een complete export te maken van het grootboek en alle subadministraties. Volgens onze IT Auditor hebben we zelfs de tijd en datum aanduidingen meegekregen!”. Wiens controlehart gaat hier nou niet sneller van kloppen? Picasso zei ooit: “I begin with an idea, and then it becomes something else”. Dit gevoel krijg ik ook vaak als ik de termen data-analyse, big data en dergelijke hoor in de dagelijkse praktijk. “Daar moeten we wat mee!” schreeuwt immers iedereen. Maar wat dan? Menig accountant weet vandaag de dag helaas nog steeds niet hoe hij/zij nieuwe technologieën op een effectieve en efficiënte manier in moet zetten tijdens controlewerkzaamheden. Gelukkig komt daar nu verandering in.

Toekomstvisie bevestigd

Ik denk nog vaak terug aan mijn scriptie ter afronding van mijn Master Accountancy. Het onderwerp was:  ‘Kan XBRL een katalysator zijn voor de controletechniek Continuous Auditing?’. Voor diegenen die de scriptie niet hebben gelezen: ik schreef mijn scriptie zeven jaar geleden en mijn verwachting (of was het ijdele hoop?) was dat we binnen tien jaar de eerste tekenen van Continuous Auditing zouden aanschouwen. Nu, anno 2018, gaat de vlag uit, omdat wij accountants, één van de het meest innovatieve beroepen ter wereld, het onmogelijke hebben gepresteerd: Het aftekenen van een SBR-jaarverslag. Wordt het niet eens tijd dat wij als accountants ook op digitaal gebied waarde gaan toevoegen?

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl