088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

De eigen woning: wat verandert er in 2021

Weinig onderwerpen zijn de afgelopen jaren zo ingewikkeld geworden als de eigen woning. Ook met Prinsjesdag zijn er weer veranderingen aangekondigd. Wijzigingen in de overdrachtsbelasting en hypotheekrente zullen naar verwachting veel impact hebben.

Lees meer in de Special Miljoenennota 2021

Nieuwe tarieven overdrachtsbelasting

In het oog springend zijn de veranderingen in de overdrachtsbelasting. Er komt een algemeen tarief van 8% over aanschafprijs van onroerend goed. Voor een woning die u zelf gaat bewonen geldt een tarief van 2% en starters op de woningmarkt tussen 18 en 35 jaar, die niet eerder van de vrijstelling gebruik hebben gemaakt hoeven voor de aanschaf van een door henzelf te bewonen woning helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Bij een woning van bijvoorbeeld 250.000 euro scheelt dat 5.000 euro bij de aanschaf voor starters. Een fijn voordeel, dat de koop van een eigen huis door starters kan vereenvoudigen.

Aftrekbare kosten eigen woning

De eigen woning is in Nederland een geliefde aftrekpost als gevolg van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. De aftrekpost kan de komende jaren tegen het volgende (maximale) tarief geldend worden gemaakt:

2020                 46%

2021                 43%

2022                 40%

2023                 37%

Uiteraard moet een (nieuwe) hypothecaire geldlening voldoen aan alle voorwaarden in de Wet om voor aftrek in aanmerking te komen. Bekende voorwaarden zijn: verplichte aflossing op annuïteitenbasis in 30 jaar, en het verplichte gebruik voor de aanschaf van de eigen woning respectievelijk onderhoud of verbetering.

Doordat de hypotheekrente erg laag is en het belastingtarief waartegen afgetrokken mag worden de komende jaren steeds lager wordt is het de vraag of de eigen woningregeling nog steeds voor iedereen interessant is. Deze ontwikkelingen maken soms een andere afweging interessant. Een paar voorbeelden:

  • U heeft een hoge overwaarde op uw woning en u wilt deze overwaarde (gedeeltelijk) gebruiken om te schenken aan uw kinderen. Misschien is het verstandig of gewenst om een (aflossingsvrije) hypothecaire lening te nemen. Deze is weliswaar niet aftrekbaar maar gelet op de lage rentestand en het afnemende tarief voor aftrek is dat misschien acceptabel. Dat zou ook kunnen gelden als u zelf gewoon iets extra te besteden zou willen hebben.
  • Als u een onderneming heeft en meer dan 10% van de woning voor zakelijk doeleinden gebruikt, dan mag u de woning tot uw ondernemingsvermogen rekenen. U krijgt dan te maken met een hoger eigen woningforfait, maar u mag alle kosten van de woning aftrekken en u krijgt niet te maken met de aftrekbeperkingen qua belastingtarief en geldleningen.

Een veranderende regeling voor de eigen woning kan vragen om hier op een andere manier mee om te gaan. Is de huidige situatie met uw eigen woning voor u nog steeds het meest passend en conform uw wensen en mogelijkheden? Wij zoeken het graag voor u uit. Neem daarom gerust contact op met de adviseurs van Crowe Peak.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl