088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Goedkeuring btw-verleggingsregeling voor telecommunicatiediensten

De Staatssecretaris van Financiën pakt btw-(carrousel) fraude bij telecommunicatiediensten aan door het invoeren van een verleggingsregeling.

Btw-fraude telecommunicatiediensten

Zeer recent is btw-(carrousel)fraude geconstateerd bij telecommunicatiediensten waarbij in Nederland een verlies van btw-inkomsten wordt geleden. Het betreft met name telecommunicatiediensten die buiten de Europese Unie worden ingekocht en uiteindelijk via diverse ondernemersschakels in Nederland weer worden doorverkocht. Wiebes: “Mede vanwege de vluchtige handel, het ontbreken van listingsverplichtingen bij transacties met derdelanden en het ontbreken van fysieke vervoersbewegingen zijn conventionele fraudebestrijdingsmiddelen niet afdoende gebleken.’’

Brits voorbeeld verleggingsregeling

De staatssecretaris gaat daarom een verleggingsregeling mogelijk maken. “Daarmee volgt Nederland het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, dat al eerder een verleggingsregeling voor dit type diensten mogelijk maakte.’’

Staatssecretaris Wiebes zal een aanpassing van het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 in gang zetten om te komen tot een verplichte verlegging van verschuldigde BTW op het verrichten van telecommunicatiediensten in Nederland tussen ondernemers die deze diensten verrichten.

Toepassing van de verleggingsregeling

Vooruitlopend is nu het besluit gepubliceerd dat bewerkstelligt dat btw-ondernemers die in Nederland telecommunicatiediensten verrichten aan btw-ondernemers die ook telecommunicatiediensten verrichten de btw-verleggingsregeling toepassen.

Deze btw-verleggingsregeling kan worden toegepast op de eerste factuur of daaraan voorafgaande betaling vanaf de datum van de inwerkingtreding van dit besluit (2 juni 2017).

Daarnaast mag de btw-verleggingsregeling worden toegepast bij het verrichten van telecommunicatiediensten die hebben plaatsgevonden vóór 2 juni 2017, maar waarvoor de facturering pas plaatsvindt vanaf 2 juni 2017.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 info@crowehorwath.nl