088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Jaarrekening verplicht digitaal deponeren

Uit een conceptwetsvoorstel van minister Kamp van Economische Zaken blijkt dat ondernemers in 2017 verplicht hun jaarrekening digitaal moeten deponeren bij de Kamer van Koophandel. Nu heeft u, als ondernemer, nog de keuze tussen het insturen van een papieren jaarrekening of een digitale jaarrekening via Standard Business Reporting (SBR).

Hoewel de Belastingdienst SBR al langer ondersteunt, heeft vorig jaar slechts 4% van de ondernemingen de jaarrekening via SBR gedeponeerd. Het eenmaal inrichten van de bedrijfsadministratie volgens SBR zorgt voor efficiënt hergebruik van uw gegevens. Met SBR hoeft u de verschillende rapportages niet handmatig samen te stellen en te verzenden. Hiermee is de kans op het maken van fouten minder groot.

Volgens minister Kamp zorgt digitalisering voor minder administratieve rompslomp. Hij heeft berekend dat de ruim 800.000 deponeringsplichtige ondernemingen vanaf 2017 in totaal € 8,4 miljoen administratieve lasten per jaar zullen besparen. Toch lukt het nog niet om mensen vrijwillig over te halen om op SBR over te stappen. Omdat nog niet zeker is of ondernemers op digitalisering overstappen, zijn ook softwarebedrijven terughoudend met de ontwikkeling van financiële software. Het verplicht stellen van het digitaal deponeren moet hier verandering in brengen. Kleine ondernemingen mogen nog wel gebruik blijven maken van een online service die de Kamer van Koophandel biedt.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl