088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
    [0] => nl
    [1] => us
)
		

Spoedreparatiewetgeving fiscale eenheid

Eerder informeerden wij u al over een uitspraak van het Hof van Justitie over de fiscale eenheid. De staatssecretaris van Financiën heeft gereageerd op vragen uit de Tweede Kamer en heeft een spoedreparatiewetgeving aangekondigd. De spoedreparatiewetgeving gaat met terugwerkende kracht in vanaf 25 oktober 2017. Daarnaast heeft de staatssecretaris aangegeven op termijn het gehele regime voor de fiscale eenheid te herzien. Wat zijn de gevolgen voor u als ondernemer?

Gevolgen spoedreparatiewetgeving voor alle fiscale eenheden

De spoedreparatiewetgeving zal in beginsel voor alle fiscale eenheden gevolgen hebben. Dit nadeel weegt volgens de staatssecretaris op tegen de negatieve budgettaire gevolgen voor de staat. Internationaal opererende ondernemingen die sterk gericht zijn op taxplanning, kunnen voordelen behalen volgens de staatssecretaris. In Nederland is ongeveer 87% van de 100.000 fiscale eenheden een MKB-onderneming.

De maatregelen hebben tot gevolg dat er meer transacties beoordeeld moeten worden voor de aangiften vennootschapsbelasting en de dividendbelasting. Dit is het gevolg van het feit dat er enkele regelingen moeten worden toegepast alsof er geen fiscale eenheid is. Meer beoordelingen zullen leiden tot meer mogelijkheden tot verschil van mening en derhalve tot procedures. Het voordeel van een fiscale eenheid wordt minder groot.

Toekomstplannen fiscale eenheid

Eindejaarstips voor de ondernemer in de inkomstenbelasting

Er komt geen fiscale eenheidsregime waarbij ook buitenlandse dochters opgenomen kunnen worden. Volgens de Staatssecretaris zou dat leiden tot nieuwe mogelijkheden voor ongewenste belastingplanning.

De staatssecretaris heeft tijd nodig om de nieuwe concernregeling op te zetten. De komende tijd hebben ondernemingen dus te maken met de oude fiscale eenheidsregime aangevuld met de aangekondigde spoedreparatiewetgeving.Hoe de nieuwe regeling eruit gaat zien weet de staatssecretaris nog niet, wel staat vast dat deze nieuwe regeling minder aantrekkelijk zal zijn dan de oude fiscale eenheid. Nederland zal daarmee als vestigingsland minder aantrekkelijk worden.

De fiscale eenheid is zeer belangrijk in de Nederlandse belastingpraktijk, dus ook voor u als ondernemer. De onzekerheid die er nu heerst is zeer onprettig voor organisaties. Crowe Peak volgt de veranderingen nauwlettend zodat wij goed fiscaal advies kunnen leveren. Nu, en in de toekomst.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl