088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		
Bel ons 088 2055 000
		Array
(
  [0] => nl
  [1] => us
)
		

Vijf tips om voorbereid te zijn op de btw-verhoging

Het lage btw-tarief wordt verhoogd. Deze verhoging van 6% naar 9% heeft een grote financiële impact voor zowel ondernemers als consumenten. Naar verwachting betekent de verhoging van het lage btw-tarief een lastenverzwaring van 3,1 miljard euro per jaar. Huishoudens zullen zo’n 75% voor hun rekening nemen en het midden- en kleinbedrijf zal hierdoor flink worden geraakt. Hoe kunt u zich als ondernemer klaarmaken voor de btw-verhoging?

Kappers (-2%), bloemisten (-2,4%) en uitgevers (-3%) houden rekening met omzetdalingen wanneer de consument meer moet gaan betalen. Ook voorzien veel ondernemers in de grensstreek dat de consument over de grens gaat om daar van de lagere btw-tarieven te profiteren.

Op 1 januari 2019 zal de btw-verhoging worden doorgevoerd. Als u als ondernemer te maken heeft met het lage btw-tarief dan zijn er nu al aandachtspunten om rekening mee te houden. Vijf tips voor u als ondernemer om u klaar te maken voor de btw-verhoging:

 1. de kassasystemen dienen te worden aangepast aan het nieuwe lage tarief van 9%;
 2. check of uw boekhoudprogramma de verhoging automatisch verwerkt en zo niet pas dit tijdig aan;
 3. pas uw facturatie aan zodat het juiste tarief wordt gehanteerd;
 4. indien u nu al offertes maakt voor producten of diensten na 1 januari 2019, houdt rekening met het nieuwe tarief;
 5. indien u als ondernemer niet alle voorbelasting kunt verrekenen is het verstandig bepaalde investeringen naar voren te halen tegen het lage btw-tarief van 6%.

Aandachtspunten btw-verhoging

Aan het einde van het jaar is het belangrijk dat u goed in de gaten houdt wanneer u als ondernemer uw prestatie levert. Prestaties verricht in 2019 zullen immers belast zijn met 9% en prestaties in 2018 nog tegen 6%. Dit kan dus betekenen dat u bijvoorbeeld een factuur stuurt eind januari 2019, voor prestaties in december 2018 en januari 2019. Deze factuur dient dan gesplitst te worden in een deel 6% en een deel 9% btw. Het totaal btw-bedrag van deze factuur dient u in rubriek 1c van de btw-aangifte te vermelden.

Btw op retourzendingen webshops

Indien u goederen hebt verkocht en geleverd in 2018 tegen het tarief van 6% en deze goederen worden in 2019 geretourneerd, betekent dit dat u bij de creditering eveneens het tarief van 6% toepast.

Hulp bij btw-berekeningen?

Onze specialisten kunnen voor u berekenen wat de verwachte gevolgen zijn van deze btw-verhoging. Niet alleen op het gebied van btw kunnen wij advies leveren, maar ook andere vormen van belastingen. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Crowe Peak
Olympisch Stadion 24-28 1076 DE Amsterdam, Nederland
088 2055 000 contact@crowe-peak.nl